Stresa ietekmes pētījumi uz žurku uzvedību Open Field (atvērtā lauka) testā - Bērziņa, Evita (Latvijas Universitāte, 2012)
Stresu var definēt kā fizikālu un garīgu atbilžu summu atšķirībām starp reālu, iedomātu personīgo pieredzi un personīgajām prognozēm, kas var izraisīt homeostāzes izjaukšanu, kuras atjaunošanā un uzturēšanā ir iesaistīta visa centrālā nervu sistēma. Tomēr īpaša loma tiek pievērsta divām atsevišķām, bet savstarpēji saistītām sistēmām – simpātiskai/adrenomedullārajai sistēmai un hipotalāma-hipofīzes-virsnieru asij. Organisms uz stresu atbild kompleksi un stresa atbildes izpausmes var atspoguļoties arī uztverē un uzvedībā. Tas ir atkarīgs no dažādiem vides faktoriem, stresora stipruma un ilguma un organisma spējas adaptēties. Šajā bakalaura darbā ir iespēja iepazīties ar pētījumiem, kuros tika izmantota Open field (atvērtā lauka) testa metode. Testā tika izmantoti žurku tēviņi, no kuriem daļai tika iepriekš izraisīts papildus stress piespiedu peldēšanas (Porsolt) testā. Žurkām tika ievadītas vielas: rasagilīns, amantadīns, jaunas priviliģētas struktūras V-6-93 un D-3-69, mildronāts un fizioloģiskais šķīdums kontrolei (2 nedēļas ilgi). Iepriekš izraisīts stress piespiedu peldēšanas (Porsolt) testā, kas bija papildus stresa aspekts Open field testa izraisītam stresam, neietekmē būtiski žurku uzvedību. Izmaiņas, kuras tika novērotas, salīdzinot žurkas, kuras tika un kuras netika pakļautas iepriekš izraisītam papildus stresam, izpaudās kā aktivitātes pieaugums stresētām žurkām, kas liecina par to, ka papildus stress ir bijis adaptīvs un motivējošs kļūt aktīvākam. Salīdzinot vielas ar fizioloģisko šķīdumu, var novērot izmaiņas žurku aktivitātē. Pastiprinātu ietekmi var novērot rasagilīnam, galvenokārt, pazeminot aktivitāti. Arīdzan amantadīnam, D-3-69 un V-6-93 var novērot ietekmi uz žurku aktivitāti, salīdzinot ar fizioloģisko šķīdumu.

Stress can be defined as sum of physical and mental responses, what is caused by differences between real or imaginated personal experience and personal predictions. This could dismount homeostasis. Although the entire central nervous system is involved in the maintenance of the internal homeostasis and participates in the organization of the stress response, specific areas have critical roles in these mechanisms. Two distinct but interrelated systems are at play: the sympathetic/adrenomedullary system (SAM) and the hypothalamic–pituitary–adrenocortical (HPA) axis. Stress response is complex and it may express in behavior and perception. It depends on various environmental factors, strength and duration of stress and ability of organism to cope with the stress. In this bachelor thesis is possible to approach studies in which was used Open field test. Male rats are used. One part of these rats had an additional stress, which was previously caused by porsolt swimming test. Used substances – saline as a control, rasagiline, amantadine, D-3-69, V-6-93 and mildronate (injected i.p. for two weeks). Previously caused additional stress in porsolt swimming test, which intensify stress, what was caused by Open field test, had no essential influence on rats behavior. Observed changes between rats, who had and whom had not additional stress caused by porsolt test, show that rats with additional stress had a higher activity. That means the additional stress was adaptive and motivating. Comparing substances with physiological substance, changes can be observed. Rasagiline had an intensify influence on rats behavior, mainly lowering activity. In addition, amantadine, D-3-69 and V-6-93, compared with physiological substance, had an influence on rat’s behavior.
Studies of stress influence on rats behavior in the Open Field test
Keywords: Farmācija