Ģimene un rūpes par bērnu mūsdienu sabiedrībā - Vīksna, Gundega (Latvijas Universitāte, 2025)
Izmaiņas ģimenes dinamikā un struktūrās mūsdienu sabiedrības vidē rada jautājumu par ģimenes identitāti, kur viens no riskiem ir nākamās paaudzes veiksmīga integrācija sabiedrībā. Darbā izvirzītā tēze: ģimene ir būtisks sabiedrības attīstības elements, kurā pārmaiņas sociālajos un demogrāfiskajos procesos tieši ietekmē bērnu attīstību un vērtību pārmantošanu. Darba mērķis ir izpētīt ģimenes nozīmi mūsdienu sabiedrībā, uzsvaru liekot uz ģimenes lomu bērna pilnvērtīgā attīstībā un pieaugušas personas motivāciju ģimenē audzināt bērnus. Pētījuma robežās tiek izpētīta ģimenes loma un funkcijas sabiedrībā, noteiktas aktuālās demogrāfiskās un sociālās tendences Latvijā, izanalizēta konfliktējošu vecāku saskarsmes uz bērnu ietekme, un noskaidrotas galvenās ģimenes vērtības, un lēmuma pieņemšanas par bērna audzināšanu ietekmējošie faktori. Pētījuma rezultātā tiek secināts, ka sabiedrība un ģimene ir cieši saistītas struktūras, kuras kopīgi veido indivīdu vērtības, normas un uzvedību. Ģimene ir primārā vide, kurā bērni apgūst pamatvērtības, kas palīdz viņiem integrēties sabiedrībā. Bērnībā apgūtie komunikācijas un saskarsmes modeļi saglabājas pieaugušo dzīvē, ietekmējot sabiedrības kopējo struktūru. Veselīga identitāte un cieņpilnas attiecības ģimenē ir būtiskas nākotnes paaudžu stabilitātei un sabiedrības ilgtspējai. Ģimene joprojām ir būtiska sabiedrības vienība, lai gan tā piedzīvo ievērojamas transformācijas. Bērnu audzināšanā ir svarīgi veicināt saskarsmes prasmes, stiprināt ģimenes vērtības un pielāgoties mūsdienu sabiedrības izaicinājumiem,lai nodrošinātu veiksmīgu bērnu integrāciju sabiedrībā. Ģimenes vērtību analīze, kur kā nozīmīgākās ģimenes vērtības respondenti norāda cieņu, atbildību, atbalstu un aprūpi, mīlestību, uzticību un drošību, ir saistāma ar Maslova vajadzību hierarhiju, līdz ar to pierādot, ka ģimene apmierina gan personas pamatvajadzības, gan augstākā līmeņa vajadzības, tādējādi kalpojot kā stabils psiholoģiskais un emocionālais atbalsta mehānisms ikvienam ģimenes loceklim.

Changes in family dynamics and structures in today's society raise questions about family identity, which pose a risk to the successful integration of the next generation into society. Thesis proposed in the master's thesis: the family is an essential element of social development, in which changes in social and demographic factors directly affect the inheritance of values in children's development and the process. The aim of the master's thesis is to explore the importance of the family in modern society, emphasizing the role of the family in the full development of a child and the motivation of an adult to raise children in a family. The research explores the role and functions of the family in society, identifies current demographic and social trends in Latvia, analyzes the impact of conflicting parental relationships on children, and identifies the main family values and factors influencing decision making about raising a child. As a result of the research, it is concluded that society and the family are closely related structures that jointly form the values, norms and behavior of individuals. The family is the primary environment in which children learn the basic values that help them integrate into society. Communication and interaction patterns learned in childhood persist into adulthood, influencing the overall structure of society. A healthy identity and respectful relationships in the family are essential for the stability of future generations and the sustainability of society. The family remains an essential unit of society, although it is undergoing significant transformations. In raising children, it is important to promote communication skills, strengthen family values, and adapt to the challenges of modern society in order to ensure the successful integration of children into society. The analysis of family values, where respondents indicate respect, responsibility, support and care, love, trust and security as the most important family values, is linked to Maslow's hierarchy of needs, thereby proving that the family satisfies both the basic needs of a person and the highest level needs, thus serving as a stable psychological and emotional support mechanism for every family member.
Family and child care in modern society
Keywords: Tiesību zinātne; ģimene; bērns; vecāki; saskarsme; vērtības