Informācijas Tehnoloģiju iespēju izmantošana būvniecības projektu tāmēšanas pārvaldībā - Broders, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2016)
Būvniecības tāmju izstrādē visplašāk izmantotā lietojumprogramma ir MS Excel lietotne, kas nodrošina tāmēšanai nepieciešamo izklājlapu tabulāro formu un aprēķinu formulu veidošanu, kā arī datu kopēšanas un citu tekstuālu un skaitlisku datu apstrādes funkcionalitāti. Lai arī MS Excel programmatūra ir vispār atzīta tāmētāja darba vietas platforma, izklājlapu programmatūra ir limitēta un nesniedz visu tāmēšanas darbu pārvaldībai nepieciešamo atbalstu, ko ir iespējams nodrošināt ar informācijas tehnoloģiju risinājumiem. Lai identificētu konkrētas tāmēšanas procesa efektivizēšanas iespējas, darba ietvaros veikta būvniecības tāmju izstrādē ietverto procesu apskats un analīze, veikta izpēte par tirgū izmantoto speciālo tāmēšanas programmatūru, kā arī interviju laikā ar būvniecības speciālistiem noskaidroti problēmjautājumi, kurus risināt ar informācijas tehnoloģiju palīdzību. Darba rezultātā izstrādāti prasību apraksti tāmēšanas darbu efektivizēšanai, papildinot tāmētāja darba vietu, MS Excel lietotnē, ar specializētu palīg programmatūru. Praktiskā darba ietvaros realizēta daļa no definētajām prasībām un izstrādāta lietojumprogrammatūra, kas automatizē konkrētu tāmētāja darbu izpildi un efektivizē kopējo tāmēšanas procesu. Izstrādātās programmatūras testēšanā un izmēģināšanā iesaistītie tāmēšanas speciālisti atzina, ka, izmantojot šāda veida programmatūru, ir iespējams efektivizēt tāmēšanas procesu.

In construction estimation the most widely used software is MS Excel (particularly in the construction industry in Latvia), that provides construction estimation experts with the appropriate sheet in tabular form with added automatic calculation and copying functions necessary for creating estimation tables. However there are several reoccurring problems and inconveniences in using sheet based tools that can be solved by developing additional software to enhance the estimation process. To identify the weak points and create a solution this paper provides deeper analysis of the construction estimation process, the analysis of tools and specialized software available for estimation purposes, and a summarized report from construction industry experts and specialists from Latvia's construction companies. Results of this work include reasoned statements and definitions of the opportunities and possible enhancements of employing information technologies to improve construction estimation process. As part of the work a software was developed that automates specific previously defined processes of creating estimation documents. The assessment and testing of the software was conducted involving estimation specialists who recognized the potential of using such a tool to enhance estimation and process management.
Employing Information Technologies to enhance construction project estimation management
Keywords: Datorzinātne; tāme; lokāltāme; MS Excel; specializētā tāmešanas programmatūra; būvniecība un IT