Bella nevienādības klasiskajā un kvantu mehānikā - Dinsbergs, Dainis (Latvijas Universitāte, 2006)
ANOTĀCIJA Bakalaura darbs veltīts Einšteina-Podoļska-Rozena (EPR) paradoksa un Bella nevienādību analīzei daļiņai ar spinu sabrūkot uz divām daļiņām ar spinu . Darbā aprakstītas daļiņu impulsa momenta (spina) projekciju korelāciju funkcijas klasiskās un kvantu daļiņas sabrukšanā. Veikts datormodelēšanas eksperiments Bella nevienādību pārbaudei gadījumā, ja klasiskais objekts sabrūk uz diviem fragmentiem ar pretēji vērstiem impulsa momentiem. Iegūtie rezultāti salīdzināti ar teorētiski paredzētajiem klasiskās un kvantu mehānikas gadījumā., kā arī analizēti saistībā ar Bella nevienādību stingri objektīvo un vāji objektīvo interpretāciju.

The analysis of Einstein-Podolsky-Rosen (EPR) paradox and Bell’s inequalities is made in the case of spin particle decaying into two spin particles. The correlation functions of the angular momentum (spin) projections are described for the decays of classical and quantum particles. The computer simulation experiment has been performed in order to test Bell’s inequalities when classical object decays into two fragments with oppositely directed angular moments. The obtained results are compared with theoretical predictions for the classical and quantum mechanical cases as well as analyzed within the framework of strongly objective and weakly objective interpretations of Bell’s inequalities.
The Bell’s inequalities in the framework at classical and quantum mechanics
Keywords: Fizika