Devona Katlešu svītas mālaino nogulumu slāņkopas uzbūve un sastāvs Kupravas atradnē - Lazorenko, Ilva (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā raksturots Kupravas atradnē sastopamie Katlešu svītas mālaino nogulumu granulometriskais un minerālais sastāvs, kā arī to ģeoloģiskā griezuma uzbūve. Pētāmajā teritorijā veikti lauka darbi, ievākti kopumā 43 paraugi no 1 atseguma un 1 urbuma. Tiem veikta granulometriskā analīze, izmantojot sedigrāfu un hidrometru, kā arī minerāla sastāva analīze, izmantojot XRD metodi. Noskaidrots, ka visos pētītajos nogulumos ir relatīvi augsta <0,001 mm daļiņu proporcija (vidēji 49%), un ir ļoti augsts frakcijas <0,005 mm saturs (vidēji 73%). Frakcijas <0,001 mm īpatsvars frakcijā <0,005 mm vidēji ir 68%, bet tīros mālos 58-70%, kas neatbilst iepriekšējo pētījumu rezultātiem. Pētītajos nogulumos no māla minerāliem dominē illīts. Asimetriskais illīta reflekss apstiprina iepriekš minētajos pētījumos norādīto jauktslāņu minerālu klātbūtni. Atradnes dienvidu daļā virs applūdušā karjera ūdens līmeņa ir sastopami trekni māli vismaz 3 m biezumā, kuri var tikt praktiski izmantoti.

Bachelor’s thesis focuses on grain-size, mineral composition and documentation of geological section of clayey deposits of the Katleši Formation. Field works were carried out in study area, 43 samples collected from 1 outcrop and 1 drilling. Grain-size was determined by sedigraph and hydrometer, but mineral composition of deposits by XRD method. Relatively high proportion (49% in average) of fraction <0,001 mm and very high proportion (73% in average) of fraction <0,005 mm was found out for clayey deposits. Ratio of fraction <0,001 mm in total mass of fraction <0,005 mm is 68% in average, but 58-70% for pure clays, which does not correspond to results of previous studies. Illite dominates among clay minerals in studied deposits. Asymmetrical illite reflex confirms the presence of mixed-layered minerals suggested in previous studies. Useable fine-grained clay in thickness at least 3 m are present in southern part of deposit above the water level of flooded pit.
Geological structure and composition of clayey deposits of the Devonian Katleši Formation in Kuprava clay deposit
Keywords: Ģeoloģija; Franas stāvs; sedigrāfs; hidrometrs; XRD; māla minerāli