Atmosfēras piesārņojuma tendences Ukrainas–Krievijas karadarbības rezultātā - Krūmiņa, Megija Erīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba Atmosfēras piesārņojuma tendences Ukrainas-Krievijas karadarbību ietkmē galvenais mērķis ir noskaidrot, kā mainās gaisa kvalitāte valstīs, kuras tiek pakļautas tuvumā esošai karadarbībai (šajā gadījumā Lietuva, Latvija, Polija), izmantojot jau esošos datus par gaisa piesārņojumu, kā arī noskaidrot kā karadarbība Ukrainā spēj ietekmēt pārrobežu piesārņojumu šajās valstīs. Autore ir pētījusi dažādas zinātniskās publikācijas, Latvijas valstu pārskatus par gaisa kvalitāti, kā arī jau esošus pētījumus par pārrobežu piesārņojumu izplatību. Pētījumu daļā tika veikta iegūto rezultātu analīze, salīdzinot Latvijas, Lietuvas Polijas valstu atmosfēras piesārņojuma izmaiņu tendences laika periodā no 24. februāra 2020. gada līdz 31. decembrim 2023. gadam.

This work Atmospheric pollution trends due to Ukraine-Russian warfare aims to understand how air pollution changes in countries which are affected by nearby warfare using available data about air pollution. In this research those countries are Lithuania, Latvia, Poland. As well as understanding how warfare impacts transboundary pollution. The author has studied different various scientific publications, reports of country air quality, as well as studies that have been done on transboundary pollution. In the research part an analysis of the obtained results will be carried out, comparing the trends of atmospheric pollution changes in countries such as Latvia, Lithuania and Poland over period starting from 24th February 2020 until 31st December 2023.
Trends in Atmospheric Pollution Resulting from the Ukraine-Russia War
Keywords: Vides zinātne; gaisa piesārņojums; karadarbība; kvalitāte; pārrobežu piesārņojums