Laulāto mantošana - Tiesnese, Laima (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā apskatīta pārdzīvojušā laulātā mantotspēja, laulāto mantiskās attiecības. Tika arī apskatīta situācija, kad laulība uzskatāma par izirušu, taču netiek nokārtotas juridiskās formalitātes tās šķiršanai, saglabājot laulātajiem tiesību mantot vienam no otra. Tika analizēta laulātā kā neatraidāmā mantinieka atstumšana no mantojuma. Tika izvērtēta iespēja atraut laulātajam mantojumu, ja izpildās noteikti nosacījumi, tādējādi būtu jāpapildina LR Civillikuma 824.pants. Līdzās jautājumam par laulības iziršanu aktualitāti iegūst jaunu attiecību veidošana un ārpus laulības savienības. Ņemot vērā šādu ģimenes modeļu popularitāti, izvērtēta ārpus laulības savienību līdzība ar laulību. Apskatīta iespēja partneriem mantot pēc likuma un, kādas problēmas varētu rasties, ieviešot tiesisko regulējumu partnerattiecību jomā.

In the Paper the capacity to inherit of the surviving spouse and spousal property relations are discussed. The situation when marriage can be considered as terminated though legal formalities for the divorce are not completed; thus, maintaining rights to inherit from the spouse, is also looked at. The exclusion from inheritance of the spouse as a forced heir is analyzed. The possibility to exclude the spouse from inheritance provided that specific conditions fulfill is inspected; accordingly the article 824 of the Civil Law of Latvia should be supplemented. Beside the issue of the termination of marriage, the formation of new relationships and unregistered partnerships become topical. Considering the popularity of such family types, the similarity of unregistered partnerships with marriage is examined. The possibility for partners to inherit according to the law is looked at, as well as the probable problems that may arise establishing legal regulations in the area of partnership are considered.
Inheritance by Spouses
Keywords: Juridiskā zinātne