Vēja parku vizuālās ietekmes novērtēšana un dizaina plānošana Latvijas ainavā - Kalniņš, Guntis (Latvijas Universitāte, 2014)
Vēja enerģija ir viena no nozīmīgākiem atjaunojamiem resursiem. Tomēr, neskatoties uz to, ka vēja parki tiek pasniegti kā videi draudzīgi projekti, bieži vien tie saskarās ar sabiedrības pretestību. Viena no sabiedrības kritikas šķautnēm ir vērsta uz slikto vizuālo iekļaušanos ainavā. Eiropā kā, piemēram, Skotijā, Velsā un Danijā ir izstrādāta vienota vēja parku vizuālās ietekmes uz ainavu novērtēšanas metodika, kā arī metodiskos materiālos ir atspoguļotas rekomendācijas vēja parku plānošanā, ievērojot dizaina pamatprincipus. Pētnieciskā darbā ir izvērtētas metodes vizuālās ietekmes uz ainavu novērtēšanā un dizaina principi, kas tiek ievēroti vēja parka plānošanā pamatojoties uz septiņu esošo vēja parku apsekošanu Kurzemē. Atslēgvārdi: vizuālā ietekme uz ainavu; vēja parks; ainava; vēja parka izvietošana, dizains

Wind energy is one of the most important renewable resources. However, regardless of that wind farms are served as an environmentally friendly projects , they often encounter with public resistance. One of the facets of public criticism has focused on the poor visual integration in the landscape. There are created unified methodology of a wind farm visual impact on the landscape assessment and the recommendations of the wind farm planning in accordance with the basic principles of design is reflected in the methodological materials in Europe such as Scotland, Wales and Denmark. Research work is evaluated methods of visual impact on the landscape assessment and design principles that followed in the wind farm planning based on seven existing wind farm inspection in Kurzeme. Keywords: visual impact on the landscape; wind farm; landscape; wind farm siting, design
Wind farm visual impact assessment and design planning in landscape of Latvia
Keywords: Ģeogrāfija