Stereotipi par palīdzošo profesiju pārstāvjiem un nodomi palīdzības meklēšanā garīgās veselības problēmu gadījumos - Katšena, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija izpētīt stereotipus par palīdzošo profesiju pārstāvjiem un nodomus palīdzības meklēšanā garīgās veselības problēmu gadījumos. Pētījumā piedalījās 338 respondenti vecumā no 18 līdz 87 gadiem. Respondenti vērtēja emocionālā siltuma un kompetences stereotipus par tipisku ģimenes ārstu, psihiatru, psihologu, garīdznieku un astrologu, vispārējas attieksmes pret šīm profesijām, kā arī palīdzības meklēšanas nodomus vieglu un nopietnu psiholoģisko problēmu un pašnāvības domu gadījumā. Rezultāti parāda, ka uztvertās sabiedrības attieksmes un stereotipi par palīdzošajām profesijām ir saistīti ar palīdzības meklēšanas nodomiem, bet atšķiras stereotipu loma dažādu profesiju un garīgās veselības problēmu gadījumos. Atslēgvārdi: stereotipi, emocionālais siltums, kompetence, palīdzības meklēšanas nodomi

The aim of this study was to explore stereotypes about helping professions and help-seeking intentions for mental health problems. In this study, 338 respondents aged 18 to 87 participated and rated warmth and competence stereotypes about a typical family doctor, psychiatrist, psychologist, clergyman, and astrologer, general attitudes toward these professions, as well as help-seeking intentions in the case of mild and serious psychological problems and suicidal thoughts. The results showed that perceived public attitudes and stereotypes about helping professions were related to help-seeking intentions, but the role of stereotypes differed depending on various professions and mental health problem types. Keywords: stereotypes, warmth, competence, help-seeking intentions
STEREOTYPES ABOUT HELPING PROFESSIONALS AND HELP-SEEKING INTENTIONS FOR MENTAL HEALTH PROBLEMS
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Psiholoģija