Kopīgu paternu atrašana vārdu kopā - Griščenko, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2010)
Paterni ir galīgi vārdi, kas sastāv no mainīgajiem un konstantēm.Visiem galīgiem vārdiem ir iespējams noteikt, vai tie ir akceptēti ar doto paternu, vai nē.Ar paternu radīta valoda ir visu ar doto paternu akceptētu vārdu kopa. Paterna, kas akceptēs valodas īpašību, kas tiek raksturota nevis ar projektētāja detalizētām kārtulām, bet ar vārdu, kas pieder raksturotajai valodai, kopu, ražošanas problēma bija aktīvi pētīta visā pasaulē un lai risinātu šo problēmu tika uzkonstruēts algoritmu skaits. Bakalaura darbs satur pārskatu par svarīgākiem algoritmiem, kuri risina dotā datu paterna ģenerācijas problēmu. Katram no algoritmiem tiek piedāvāts tā darbības apraksts un īpatnējās īpašības. Bakalaura darba otrā daļa satur šo algoritmu salīdzinājumu. Tiek pārrunāti arī ierosinājumi algoritmu potenciālajiem uzlabojumiem.

Patterns are finite strings of constants and variables for each finite string it is possible to determine if given string is accepted by pattern or not. The language generated by pattern is set of all strings accepted by given pattern. The problem of generation of pattern that accepts language properties of which are described not by rules specified by designer, but by set of strings that are belonging or are not belonging to desired language is being actively researched by many people around the world and there are number of algorithms developed to address it. Given thesis contains overview of key algorithms that address given problem of pattern generation from data, with their descriptions and overview of their distinctive features. In the later part of thesis current algorithms are being compared and potential ways of their enhancements proposed and discussed.
Finding patterns common to a set of strings
Keywords: Datorzinātne