Cilvēku drošība uz ūdens: tiesiskie aspekti - Gemze, Zane (Latvijas Universitāte, 2024)
Ikvienam cilvēkam ir tiesības uz dzīvību. Ikviens cilvēks ir atbildīgs par apkārtējās vides un visu dzīvību aizsardzību. Cilvēka dzīvība ir vērtība, kas jāciena un jānovērtē, nodrošinot iespēju dzīvot nozīmīgu un apzinīgu dzīvi, jo katrs cilvēks ir svarīgs. Maģistra darbā “Cilvēku drošība uz ūdens: tiesiskie aspekti” ir sniegts cilvēku drošības uz ūdens Latvijā raksturojums, kā arī analizēti normatīvie akti, kas, izpildot valsts pozitīvo un negatīvo pienākumu, nodrošina cilvēku dzīvības saglabāšanu un glābšanu. Darbā ir analizēts tiesas spriedums krimināllietā, Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijas noslīkšanas novēršanā, kā arī veikts sociālais pētījums par sabiedrības viedokli cilvēku drošībā uz ūdens. Līdz ar secinājumiem, darbā ir iezīmēti iespējamie normatīvo aktu grozījumi, kas, iespējams, varētu sniegt pozitīvu ietekmi uz cilvēku drošību uz ūdens.

Every individual holds the inherent right to life, underscoring the fundamental responsibility to safeguard the environment and all forms of life within it. Human life stands as an invaluable asset deserving utmost respect, ensuring the provision of opportunities for meaningful and conscientious living, recognizing the significance of every individual. The master's thesis titled 'Safety of People on Water: Legal Aspects' delves into the safety measures for individuals on water bodies in Latvia. It meticulously examines the pertinent regulatory frameworks that, in fulfilling the positive and negative obligations of the state, are designed to preserve and protect human life. This thesis extensively evaluates the court verdict in a criminal case, the guidelines established by the World Health Organization for drowning prevention, alongside a social study gauging public sentiment concerning water safety. Furthermore, the thesis draws conclusive insights and proposes potential amendments to existing regulatory acts. These proposed changes aim to positively impact and enhance the safety standards for the safety of people on the water.
People safety on water: legal aspekts
Keywords: Tiesību zinātne; tiesības uz dzīvību; pozitīvie pienākumi; cilvēku drošība uz ūdens; noslīkšana