Procentu likmju ietekme uz Eiropas akciju tirgu - Laudams, Jozua (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā analizēta savstarpējā sakarība starp eirozonā noteiktajām procentu likmēm un eirozonas akciju tirgu cenām laika posmā no 1999. gada marta līdz 2019. gada martam, izmantojot mēneša datus. Par eirozonas procentu likmju atspoguļojumu darbā tiek izmantotas Eiropas centrālās bankas noteiktās galvenā refinansēšanas operāciju likme un noguldījumu iespējas uz nakti likme, kā arī eiro starpbanku jeb Euribor 1 mēneša likme. Par eirozonas akciju tirgus atspoguļojumu izvēlēts MSCI EMU indekss. Sakarības pētīšanai tiek veidots VAR modelis un izmantots literatūrā plaši pielietotais Grendžera cēlonības tests, lai noteiktu, vai starp datiem pastāv cēlonība un kāda veida tā ir. Darba rezultāti parāda, ka pētāmajā laika periodā starp eirozonas procentu likmēm un eirozonas akciju tirgu pastāv divvirziena cēlonība, kas nozīmē, ka izmaiņas procentu likmēs rada izmaiņas akciju tirgus cenās un otrādi.

This bachelor thesis analyzes the relationship between eurozone interest rates and eurozone equity market prices for the period from March 1999 till March 2019, using monthly data. Eurozone interest rates are represented by European Central Bank’s interest rate on the main refinancing operations, the rate on overnight deposits and Euro Interbank Offered Rate (Euribor) for 1 month. Eurozone equity market is represented by MSCI EMU Index. To figure out the relationship, a VAR model is created and the widely used Granger causality test is performed to test if there is a causality and what type of causality it is. The results indicate that in the tested timeframe there is a bidirectional causality between eurozone interest rates and eurozone equity market, which means that interest rates granger cause equity market prices and vice versa.
Interest rate impact on European equity market
Keywords: Ekonomika; procentu likmes; akciju tirgus; Grendžera cēlonība; VAR