Reliģija kā zemnieku izglītības kavētāja un veicinātāja Livonijā 18.gadsimtā - Bētere, Dita (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā, iekļaujoties 41 lappusē, ir mēģināts atspoguļot latviešu tautas izglītības attīstību 18. gadsimtā. Lai labāk izprastu apstākļus, kas veicināja vai kavēja izglītības attīstību, sniegts vispārīgs ieskats 18.gadsimta Livonijā (mūsdienu Vidzemes teritorija), tās sarežģītajā politiskajā situācijā un reliģiskajā dzīvē. Livonijas zemnieku izglītības stāvoklis salīdzinājumam tiek nostādīts uz Eiropas fona. Lai gūtu pilnīgāku priekšstatu par to, ko un kur mācījas zemnieki un kā tika organizēta skolas dzīve, darbā tiek pētīti oriģinālavoti no Latvijas Valsts Vēstures arhīva. Iegūtās informācijas uzskatāmai atspoguļošanai darbā izveidotas 13 tabulas.

In this paper, which contains 41 pages, it is attempted to show the development of education for Latvian folk in 18th century. For the purpose that one could better understand the circumstances of that time, which have promoted or prevented the development of education, in this paper the complex political and religious life is reviewed. The level of education of the peasants in Livonia is also compared with other European countries at that time. In order to gain a full view of education (what did the kids learn and where, how was the school-life organised, etc.), original sources from the Latvian State Historical archive were analized. The information obtained was gathered in 13 tables for a more convenient reception.
Religion as a preventer and a promoter of education of peasants in Livonia in the 18th century
Keywords: Valodniecība