Validācijas principa piemērošana, nosakot starptautiskam šķīrējtiesas līgumam piemērojamo likumu - Bičevska, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Lai nodrošinātu starptautiskajam šķīrējtiesas procesam labvēlīgu nacionālu vidi, ir attīstīta īpaša kolīziju norma – validācijas princips. Validācijas princips paredz: ja lietā ir potenciāli piemērojami vairāki likumi, validācijas princips uzliek tiesai vai šķīrējtiesai pienākumu piemērot likumu, kurš nodrošina šķīrējtiesas līguma spēkā esamību. Par spīti validācijas principa plašai piemērošanai starptautiskajā doktrīna un praksē, Latvijas tiesību sistēmā šāda kolīziju norma vēl netiek piemērota. Tādēļ pētījuma mērķis ir attīstīt validācijas principa kā kolīziju normas piemērošanas shēmu, ko piemērot tribunālu un tiesu praksē, tajā skaitā Latvijā. Darba uzdevumi ir (1) izpētīt validācijas principa saturu un tā piemērošanas robežas, (2) analizēt šķīrējtiesas līguma autonomijas principu kā kolīziju normas priekšnoteikumu, un (3) izvirzīt validācijas principa piemērošanas shēmu kopsakarā ar pastāvošām un šķīrējtiesas līgumam piemērojamām kolīziju normām. Rezultātā izstrādāti divi ierosinājumi, kā Latvijas tiesību sistēmā būtu piemērojams validācijas princips kopsakarā ar jau piemērojamām kolīziju normām. Atslēgas vārdi: validācijas princips, šķīrējtiesas līgumam piemērojamais likums, starptautiskā arbitrāža

To ensure a favourable environment for international arbitration, a particular conflict-of-laws provision – the principle of validation – has been developed. The validation principle provides that in cases where one must choose between two (or more) potentially applicable laws, the court or arbitration institution is obligated to apply the law which ensures the arbitration agreement’s validity. Despite widespread application of the principle of validation in international doctrine and practice, said conflict-of-laws provision is not yet applied in the Latvian legal system. The aim of this thesis is, therefore, to develop a schema for the application of the validation principle as a conflict-of-laws rule – to be applied in the case-law of tribunals and courts, including those of Latvia. The following tasks were set forth: (1) to examine the contents of the validation principle and the scope of its application, (2) to analyse the separability doctrine as a prerequisite to the application of relevant conflict-of-laws rules, and (3) to develop a validation schema in conjunction with existing conflict-of-law rules applicable to the arbitration agreement. As a result, two proposals have been made for the application of the validation principle in the framework of Latvian law as well as the conflict-of-law rules already applicable.
Application of the validation principle in determining the law applicable to an international arbitration agreement
Keywords: Juridiskā zinātne; validācijas princips; šķīrējtiesas līgumam piemērojamais likums; starptautiskā arbitrāža; validation principle; international arbitration