Smēķēšanas ietekme uz fiziskajām un garīgajām darba spējām. - Aborinska, Madara (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma aktualitāte -smēķēšana ietekmē indivīdu veselību dažādās negatīvās izpausmēs, ko apliecina dažādu pētījumu rezultātu atziņas, ka smēķēšana ietekmē gan plaušu tilpumu, gan fiziskās spējas, gan stresa līmeni. Darba mērķis - izpētīt un izvērtēt smēķēšanas ietekmi uz garīgajām un fiziskajām darba spējām. Galvenie pētījuma rezultāti ir tajā, ka vairāk nekā puse respondentu ikdienā smēķē, un ja sieviešu vidū augstāka izplatība ir elektroniskajām cigaretēm, tad vīriešu vidū klasiskajām cigaretēm. Tāpat pētījumā tika secināts, ka gandrīz visi respondenti ir informēti par smēķēšanas kaitīgumu un tās negatīvām ietekmēt, bet viņi tik un tā turpina smēķēt. Tāpat pētījumā tika secināts, ka smēķēšanai ir būtiska ietekme uz miega kvalitāti un stresa izpausmēm.

Relevance of the Study - Smoking negatively affects an individual's health in various negative manifestations, as evidenced by the findings of various studies, indicating that smoking affects both lung capacity, physical abilities, and stress levels. Objective of the Study - To investigate and evaluate the impact of smoking on mental and physical work performance. The main findings of the study indicate that more than half of the respondent’s smoke on a daily basis, with a higher prevalence of electronic cigarettes among women and traditional cigarettes among men. Additionally, the study concluded that almost all respondents are aware of the harmful effects of smoking, yet they continue to smoke. Furthermore, the study revealed that smoking has a significant impact on sleep quality and stress manifestations.
Effects of smoking on physical and mental performance.
Keywords: Sporta zinātne; Smēķēšana; Elektroniskās cigaretes; Stress; Miega kvalitāte; Veselība