Ērču encefalīts Latvijā un Norvēģijā - Haukebø, Paul Alexander Dahlberg (Latvijas Universitāte, 2015)
Problēmas aktualitāte: Saslimstība ar ērču encefalītu pieaug Ziemeļeiropā un ir endēmiska Centrālajā un Austrumeiropā. Ir svarīgi izvērtēt profilaktiskos un ārstniecības aspektus šai nenotveramai slimībai. Darba mērķis: Bija salīdzināt ērču encefalīta prevelanci Norvēģijā un Latvijā un analizēt dažādas klīniskās izpausmes un ārstēšanu, lai to optimizētu un samazinātu pacientu slimnīcā pavadīto laiku. Materiāls un metodes: Retrospektīvs pētījums, kurā tika iekļauti stacionētie pacienti ar diagnozi ērču encefalīts no MSIS datu bāzes un no P.Stradiņa KUS slimības vēsturu arhīva 2009-2014.gadā un LIC arhīva 2014.gadā. Pacientu vestures tika analizētas atbilstoši pētījumam radītajam formulāram ar jautājumiem. Rezultāti: Pētījuma populācija 158 pacienti, 97 Latvijas un 61 no Norvēģijas 82 vīrieši un 76 sievietes, vidējais vecums 46,6 gadi. Meningeālā ērču encefalīta forma, salīdzinot ar citām formām, bija nedaudz vairāk Latvijā (55,7% vs 44,3%), bet Norvēģijā citas formas bija virāk (47,5% vs 52,5%). Vidējais pacientu vecums ar nemeningeālām formām bija 49,2 gadi, kamēr meningeālā forma Latvijā un visām formām Norvēģijā bija 45,3-45,9 gadi. Optimāla ārstēšana netika atrasta. Secinājumi: Ērču encefalīta izpusmes Latvijā ir vairāk nekā Norvēģijā, visticamāk, dažādo vīrusa paveidu dēļ. Pavisam neliela korelācija starp klīniskajām izpausmēm, diagnostiskajiem mērījumiem un iznākumu, optimāla ārstēšana netika atrasta.

Background: The prevalence of tick-borne encephalitis (TBE), is on the rise in Northern-Europe and endemic in parts of Central-Eastern Europe (CEE). It is important to evaluate the options in regards to prevention and treatment of this elusive disease. Objectives: The aim of this study was to compare the prevalence of TBE in Norway and Latvia and to analyze the different clinical presentations and therapies in order to optimize treatment and decrease days in hospital. Materials and methods: The retrospective study model included patients diagnosed with TBE from the MSIS database between the years 2009 – 2014, from the PSKUS Medical Archives between the years 2009 – 2014 and from the LIC Medical Archives from the year 2014. The patient histories were summarized by a questionnaire developed for this study. Results: The study population included 158 patients where 97 Latvians and 61 Norwegians (82 men and 76 women, median age 46.6 years). The presence of meningeal TBE is slightly higher in Latvia compared to other forms (55.7% vs 44.3%), but not in Norway where other forms are more prevalent (47.5% vs 52.5%). The mean age of Latvians presenting with other forms of TBE was 49.2 years whilst meningeal TBE in Latvia and TBE in general in Norway was at 45.3 – 45.9 years. Optimal treatment was not found. Conclusions: The presentation of TBE is more varied in Latvia compared to Norway, most likely due to multiple viral strains in Latvia. Little, if any, correlation between clinical presentation, diagnostic measurements and outcome could be found and the study yielded no optimal treatment for TBE.
Tick-borne encephalitis in Latvia and Norway
Keywords: Medicīna; Tick-borne encephalitis