4 gadīgu bērnu stāstītprasmes veicināšana didaktiskajās spēlēs - Kleimarāne, Ieva (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba nosaukums: 4 gadīgu bērnu stāstītprasmes veicināšana didaktiskajās spēlēs. Darba autore: Ieva Kleimarāne. Darba zinātniskais vadītājs: Lektore, Mg.paed. Ilze Vilka. Pētījuma mērķis: Teorētiski analizēt un praktiski pārbaudīt 4 gadus vecu bērnu stāstītprasmes sekmēšanas iespējas izmantojot didaktiskās spēles. Pētījuma uzdevumi: 1.Analizēt teorētisko literatūru par pētāmo problēmu. 2.Īstenot stāstītprasmes sākotnējo izpēti pamatojoties uz noteiktajiem kritērijiem un rādītājiem. 3.Izvēlēties didaktiskās spēles un pārbaudīt tos izmantošanas iespējas pedagoģiskajā darbībā. 4.Analizēt un skaidrot empīriskā pētījuma iegūtos rezultātus. Darbs sastāv no: ievada, 3 daļām, literatūras un avotu saraksta, pielikuma. Pirmajā daļā tiek pētīts 4 gadus vecu bērnu vispārīgais raksturojums. Otrajā daļā tiek aprakstīts didaktiskās spēles raksturojums un stāstītprasmes attīstības priekšnosacījumi. Trešajā daļā darba autore raksturo bērnus un metodoloģiju. Tiek izvirzīti kritēriji stāstītprasmes vērtēšanai. Tiek īstenota pedagoģiskā izmēģinājuma darbība. Pētījuma beigās notiek atkārtota bērna stāstītprasmes diagnosticēšana un iegūto rezultātu analizēšana un apkopošana. Atslēgas vārdi: Stāstītprasme, 4 gadus veci bērni, didaktiskās spēles, runas attīstība

Title of work: promoting of storytelling skills of 4 year old children in didactic games. Author: Ieva Kleimarāne. Scientific advisor of work: Lector, Mg.paed. Ilze Vilka. The aim of the study: Theoretically analyze and practically test possibilities of promoting the storytelling skills of 4 year olds using didactic games. Study tasks: 1.Analyze the theoretical literature on the problem being studied. 2.To carry out initial research of storytelling skills based on established criteria and indicators. 3.Choose didactic games and test the possibilities of their use in pedagogical activities. 4.To analyze and explain in the results obtained by the empirical research. The work consists of: introduction, 3 parts, list of literature and sources, and attachment. In the first part examines the general characteristics of 4 year old children. In the second part describes the characteristics of the didactic game and the development of storytelling skills prerequisities. In the third part, the author of the work describes children and methodology. Criteria are set for assessing storytelling skills. Pedagogical pilot activity is being implemented. At the end of the study, there is a repeated diagnosis of the child’s storytelling skills and the analysis and compilation of the results obtained. Key word: Storytelling skills, 4 year old children, didactic games, speech developmet
Promotion of storytelling skills of 4-year-old children in didactic games
Keywords: Izglītības zinātnes; Stāstītprasme; didaktiskās spēles; 4 gadus veci bērni; runas attīstība