Piesaistes stila saistība ar seksuālās aktivitātes uzsākšanas vecumu jauniešiem - Gavare, Aiga (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, kādā vecumā jaunieši uzsāk dažādas seksuālās aktivitātes, to saistību savā starpā un saistību ar piesaistes stiliem gan heteroseksuāli, gan ne-heteroseksuāli orientētu jauniešu izlasē. Pētījuma izlase sastāv no 440 respondentiem, vecumā no 18 līdz 24 gadiem, tiek izmantotas divas aptaujas: piesaistes stili tiek mērīti ar „Attiecību aptauja” (Relationship Questionnaire, Bartholomew & Horowzit, 1991), Latvijā adaptējusi Ieva Bite (Bite, 2002) un dažādu seksuālo aktivitāšu pieredzes mērīšanai tiek izveidota aptauja, kombinējot divas iepriekš pētījumos izmantotas aptaujas (Kelly et al, 2019; Estradas-Carmonas et al., 2023). Pētījuma rezultāti apstiprina, ka ne-heterosekuāli orientēti jaunieši seksuālas aktivitātēs iesaistās agrāk. Rezultāti arī uzradīja pozitīvas korelācijas starp visām seksuālajām aktivitātēm. Lai arī saistības bija vājas, tomēr šī pētījuma rezultāti, pretēji literatūra paustajam un izvirzītajai pētījuma hipotēzei, uzrāda, ka jaunieši ar drošu piesaistes stilu agrāk iesaistās dažādās seksuālajās aktivitātēs. Regresiju analīze atklāja, ka piesaistes stils un seksuālā orientācija izskaidro tikai nelielu daļu (mazāk par 10%) no seksuālo aktivitāšu uzsākšanas vecuma variācijām. Tas apstiprina, ka pirmās seksuālā pieredze ir komplicēts process, kuru ietekmē daudzi faktori.

The aim of this study was to examine the age at which young people engage in various sexual activities, the relationships between these activities, and their associations with attachment styles in both heterosexual and non-heterosexual youth samples. The study sample consists of 440 respondents, aged 18-24, using two questionnaires: attachment styles are measured by the Relationship Questionnaire (Bartholomew & Horowzit, 1991), adapted in Latvia by Ieva Bite (Bite, 2002) and a questionnaire combining two previously used questionnaires (Kelly et.al, 2019; Estradas-Carmonas et al., 2023) is designed to measure the experience of different sexual activities. The results confirm that non-heterosexually oriented young people engage in sexual activity earlier. The results also showed positive correlations between all sexual activities. Although the correlations were weak, the results of this study, contrary to the literature and the research hypothesis, show that young people with a secure attachment style engaged in a variety of sexual activities earlier. Regression analyses revealed that attachment style and sexual orientation explain only a small proportion (less than 10%) of the variation in age of initiation of sexual activity. This confirms that first sexual experience is a complex process influenced by many factors.
The Connection Between Attachment Style and Age of First Sexual Activity in Young People
Keywords: Psiholoģija; piesaistes stils; seksuālā orientācija; seksuālas aktivitātes; orālais sekss; vagināls dzimumakts