Ūdeņraža mikrobioloģiska producēšana, izmantojot Enterobacter aerogenes, un uzkrāšana AB5 tipa sakausējumā - Paiders, Matīss (Latvijas Universitāte, 2017)
Ūdeņradis ir atjaunojams un tīrs enerģijas nesējs, kuru var iegūt mikrobioloģiski fermentējot glicerīnu. Šī darba mērķis bija pētīt Enterobacter aerogenes spēju producēt ūdeņradi, fermentējot glicerīnu, kā arī hidrīdu veidojošu AB5 sakausējumu spēju uzkrāt ūdeņradi, tiem atrodoties barotnē ar baktērijām. Barotņu gāzes fāzes sastāvu noteica ar masspektrometru un pārliecinājās par Enterobacter aerogenes spēju producēt ūdeņradi, fermentējot glicerīnu. Tika aprēķināts ūdeņraža produkcijas iznākums 0,15 moli H2 uz molu glicerīna. Konstatēja LaNi5 sakausējuma pulvera inhibējošo ietekmi uz Enterobacter aerogenes gāzu produkciju. Jaukta sastāva AB5 pulveris gāzu produkciju palielināja. Nosakot LaNi5 sakausējuma masas zudumu ar termogravimetrijas metodi, ūdeņraža saistīšanās metāla hidrīdu veidā netika pārliecinoši konstatēta.

Hydrogen is a renewable and clean energy carrier, that can be produced microbiologically by fermentation of glycerol. The aim of this research was to study Enterobacter aerogenes capabilities of producing hydrogen by fermentation of glycerol and to study hydrogen storage possibilities of hydride forming AB5 type alloys by placing them in the medium with bacteria. Amount of hydrogen in the gas phase sample of growth media was determined with mass spectrometer and the results verified Enterobacter aerogenes hydrogen production abilities by fermentation of glycerol. Yield of 0.15 mol H2/mol glycerol was calculated. LaNi5 alloy powder showed inhibitory effect on Enterobacter aerogenes gas production. The presence of multicomponent AB5 alloy powder increased gas production. By determining the mass loss of LaNi5 alloy with thermogravimetry no convincing results on metal hydride formation were made.
Microbial hydrogen production using Enterobacter aerogenes and its storage in AB5 type alloy
Keywords: Bioloģija; bioūdeņradis; ūdeņradi producējošas baktērijas; Enterobacter aerogenes; glicerīns; metālhidrīdi