Stresa pārvarēšanas stratēģiju saistība ar pašcieņu - Ošuroka, Anete (Latvijas Universitāte, 2016)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv statistiski nozīmīga saistība starp pašcieņu un stresa pārvarēšanas stratēģiju izvēli. Pētījumā kopumā piedalījās 62 respondenti, vecumā no 19 – 45 gadiem (M = 24,29; SD = 5,22). Pašcieņa, tika mērīta izmantojot Rozenberga pašcieņas skalu (Rosenberg self-esteem scale, Rosenberg, 1965), Latvijā adaptējusi Anika Miltuze, 1996. gadā. Savukārt stresa pārvarēšanas stratēģijas, tika mērītas ar Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauju (The Coping Orientation of Problem Experience / COPE / Inventory, Carver, Scheier, &Weintraub, 1989), kursa darba ietvaros Latvijā adaptējusi Inna Petrova, 2009. gadā. Tika konstatēta negatīva saistība starp pašcieņu un izvairīšanās stratēģijām.

The aim for this study was to examin is there a corellation between self esteem and stress coping strategies selection. 62 respondents took part in this study, respondent age was between 19 – 45 years (M= 24,29; SD = 5,22). Self esteem was examined using Rosenberg self-esteem scale (Rosenberg self-esteem scale, Rosenberg, 1965), adapted in Latvia by Anika Miltuze, 1996. In turn, stress coping strategies was examined using The Coping Orientation of Problem Experience questionaire (COPE/ Inventory, Carver, Scheier, &Weintraub, 1989), adapted in Latvia by Inna Petrova, 2009, within course work. It was found negative correlations between self esteem and avoidance coping strategie.
Stress coping strategies in conjunction with self esteem,
Keywords: Psiholoģija; Pašcieņa; Stresa pārvarēšanas stratēģijas; Self esteem; Stress coping strategies