Apgaismojuma līmenis Rīgas centra apkaimē pie lielveikaliem - Pašuka, Alise Anastasija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “Apgaismojuma līmenis Rīgas centra apkaimē pie lielveikaliem” mērķis ir novērtēt gaismas intensitātes līmeni blakus lielākajiem tirdzniecības centriem Rīgas centra apkaimē un kāda ir iedzīvotāju attieksme pret to. Bakalaura darbs veikts, lai izpētītu apgaismotības līmeni blakus lielākajiem tirdzniecības centriem Rīgas centrā, kā arī uzzinātu iedzīvotāju un tirdzniecības centru apmeklētāju viedokli par gaismas intensitāti. Darba izstrādes laikā tika izmantotas divas zinātniskas metodes: gaismas līmeņa piezemes mērījumi un iedzīvotāju aptauja. Piezemes gaismas līmeņa mērījumi veikti vairākos laika posmos un vietās, kas ļāva iegūt detalizētu datu kopumu par gaismas intensitāti diennakts tumšajā periodā pie tirdzniecības centriem "Origo", "Barona Centrs", "Bērnu Pasaule" un pie universālveikala "Stockmann". Mērījumi tika veikti, izmantojot Velleman DEM900 ierīci. Rezultāti atklāja, ka gaismas intensitātes līmenis šajās vietās ir augsts, ko visvairāk veicina tirdzniecības centru fasādes apgaismojums, ko izmanto ieeju un reklāmu izgaismošanai, kā arī gaisma no LED reklāmas ekrāniem. Aptauja parādīja, ka iedzīvotāju informētība par gaismas piesārņojuma jautājumiem ir samēra augsta, kā arī ir augsta interese par vides kvalitātes uzlabošanu. Darbs iesaka pasākumus, ko varētu veikt, lai samazinātu gaismas piesārņojuma līmeni, tostarp apgaismojuma intensitātes regulēšanu un apgaismojuma izvietojuma optimizāciju.

Bachelor's thesis "Illumination Levels in the Central District of Riga Near Major Shopping Centers" aims to assess the light intensity levels near the largest shopping centers in the central district of Riga and the residents' attitude towards it. The bachelor's thesis was conducted to study the levels of illumination near the largest shopping centers in central Riga, as well as to determine the opinions of residents and visitors of these shopping centers regarding the light intensity. During the development of the thesis, two scientific methods were used: ground-level light measurements and a survey of residents. Ground-level light measurements were conducted at various times and locations, allowing for the collection of detailed data on light intensity during the nighttime period near the shopping centers "Origo", "Barona Centrs", "Bērnu Pasaule" and near the department store "Stockmann". The measurements were collected using the Velleman DEM900 device. The results revealed that the light intensity level in these areas is high, mainly due to the façade lighting of the shopping centers used for illuminating entrances and advertisements, as well as light from LED advertising screens. The survey showed that residents' awareness of light pollution issues is relatively high and there is high interest in improving environmental quality. The thesis recommends measures that could be taken to reduce the level of light pollution, including the regulation of lighting intensity and the optimization of lighting placement.
Assessment of illumination levels in the central district of Riga near shopping centres
Keywords: Vides zinātne; apgaismojuma līmenis; gaismas piesārņojums; tirdzniecības centri; LED reklāmas ekrāni; fasādes apgaismojums