Ortokeratoloģijas ietekme uz acs garuma un refrakcijas izmaiņām bērniem ar miopiju - Rizzieri, Davide (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbs uzrakstīts angļu valodā uz 68 lapaspusēm, satur 17 attēlus, 10 tabulas un 73 literatūras atsauces. Darba mērķis bija salīdzināt acu aksiālā garuma un refrakcijas izmaiņas divām grupām tuvredzīgo jauniešu. Vienai grupai tuvredzība tika koriģēta ar ortokeratoloģiskajām kontaktlēcām (OK), bet otrajai ar brillēm. Pēc 18 mēnešiem tuvredzīgo pacientu grupai koriģētai ar brillēm acs aksiālais garums vidēji palielinājās par 0,20 mm, turpretī pacientiem koriģētiem ar OK kontaktlēcām tas bija tikai 0,05 mm. Pacientu grupai koriģētai ar OK kontaktlēcām tuvredzības pieaugums vidēji bija tikai -0,04 D, bet pacientiem koriģētiem ar brillēm tas bija -0,40 D. Refrakcijas izmaiņu atšķirība 0,36 D bija būtiska.

Thesis is written in English on 68 pages, contains 17 figures, 10 tables and 73 references. Study purpose was to compare eye axial length and eye refraction changes in two group’s myopic adolescents. For one group myopia was treated with Orthokeratological contact lenses (OK) and for other group refraction was corrected with spectacles. After 18 months, for myopic subject group corrected with glasses eyes axial length increase was 0,20 mm, in comparison to patients group treated with OK contact lenses only 0,05 mm. Average myopia progression for patients treated with OK contact lenses was -0,04 D and for group corrected with glasses refraction changes was -0,40 D. The refraction changes difference 0,36 D was significant.
Effect of orthokeratology on eye axial length and refraction in myopic children
Keywords: Optometrija; eye axial length; myopia; myopic progression; orthokeratology; refraction spherical equivalent