Ekoloģiskie koku izvērtējums Nīcgales mežu izcirtumos - Orole, Zane (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā ir pētīta un aprakstīta izcirtumos atstāto ekoloģisko koku situācija Nīcgales mežā, to ietekmējošie faktori un pētīta 2010. gada vētras ietekme uz to stāvokli. Raksturota situācija, kādā ekoloģiskie koki mežā ir atstāti pašlaik, piecu un desmit gadu posmā. Darbā tiek raksturots veids, kas ir ieteicams, lai ekoloģiskos kokus ilgtspējīgi saglabātu un lai palielinātu un saglabātu bioloģisko daudzveidību, radot dabiskas dzīvotnes florai un faunai. Bakalaura darba mērķis ir apzināt ekoloģisko koku pašreizējo stāvokli Nīcgales mežā un raksturot tos, un noskaidrot to izvietojuma efektīvāko saglabāšanas veidu izcirtuma platībā, lai veicinātu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu nākotnē. Pētījuma rezultātā konstatēts, ka ļoti nozīmīgi, veicot izcirtumus, atstāt 10 dzīvotspējīgus kokus uz 1 ha. Pēc iegūtajiem rezultātiem tiek secināts, kā jāsaglabā ekoloģiskie koki, lai pēc stiprām vētrām tie saglabātos audzē un neizmainītos to atstāšanas mērķis. Tāpēc nepieciešams saglabāt neskartu meža teritoriju blakus piegulošam meža masīvam, lai tos mazāk skartu vējlauzes un vējgāzes. Saglabājot lielāku platību nekā piecu koku grupu, veidotos stabilāka vide dzīvajiem organismiem ar atstātu pamežu un paaugu.

In Bachelor work is studied and described left ecological trees situation in clearcuts in the Nicgales’s forest and it’s influenced factors, and also is studied storm’s influence on their position in 2010. There is described situation in which ecological trees are left by now, as well as five and ten years time period. There is also described which method is the best for sustainable conserving of ecological trees and to increase and conserve biological diversity for creating natural biotopes for flora and fauna. The aim of bachelor’s work is to gather information about ecological trees position now and clarify the best kind of conserve in their location in clearcut’s area to contribute a conservation of biological diversity in the future. Result of exploration realized that it is very important to leave 10 viable trees on 1 hectare, when clearcuts is worked out. According to acquired results it is infered that conserving ecological trees in one clearcut corner near existent forest stands, they are less affected by windfall and wind broken trees, and it is also judged how ecological trees are conserved to stay in stands after strong storms and not lose their aim of leaving. Conserving larger area than just 5 trees in a group, the stable environment will develop for natural organisms with save underwood and with to advance to growth.
Ecological trees in the Nicgale’s forest clearing
Keywords: Vides zinātne