Li (litija) saturošu oksifluorīdu fotoluminiscence - Štrauss, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2007)
Kristalītus saturoši ar retzemju elementiem aktivēti oksiflurīdu stikli ir perspektīvi materiāli infrasarkanā starojuma vizualizācijai. Bakalaura darbā tiek nomērīti Er saturošu litija fluorīda kristā, litija borāta stikla un stikla keramikas, un litija silikāta stikla fotoluminiscences un vairākfotonu ierosinātas luminiscences spektri. Tiek samērītas arī luminiscences kinētikas. Iegūtie dati tiek salīdzināti un skaidrotas luminiscences spektrā redzamās joslas no enerģijas līmeņu diagrammas puses.

Rare earth element contained crystallites in oksifluorid glasses are perspective materials for infra red radiation visualization. In this work was measured Er contained lithium fluoride crystal, lithium borate glass and glass ceramic and lithium silicate glass photoluminescence. Also was a made up-conversion photoluminescence and kinetics measurement. Gained measurement data is compared and luminescence spectrum is interpreted by energy level diagram opinion side.
Lithium (Li) contained oksifluorid fotoluminescenc
Keywords: Fizika