Latvijas jaunuzņēmumu panākumu faktori veidojot augstas izaugsmes tehnoloģiju jaunuzņēmumu - Losāns, Mikus (Latvijas Universitāte, 2022)
Tā kā pārliecinoši lielākā daļa jaunuzņēmumu negūst panākumus, šī maģistra darba autors izvēlējās izpētīt, kādi ir Latvijas jaunuzņēmumu veiksmes faktori augstas izaugsmes tehnoloģiju jaunuzņēmumu izveidē, kas ir šī maģistra darba mērķis. Pētījums tiek veikts, veicot esošās literatūras analīzi, statistisko datu analīzi un kvalitatīvo analīzi, izmantojot Latvijas jaunuzņēmumu dibinātāju padziļinātās intervijas ar identiskiem, atvērtiem jautājumiem. Autors intervēja tikai veiksmīgākos startup dibinātājus Latvijā. Tika intervēti 14 dibinātāji, kuri ir izveidojuši jaunuzņēmumus ar vidējiem ieņēmumiem 35,5 miljoni eiro un vidējo vecumu 6 gadi, un 3 intervēja investorus, kas ir ieguldījuši augstas izaugsmes tehnoloģiju jaunuzņēmumos. Rezultātā tika identificēti 4 galvenie startup panākumu faktori: “Lieliskas komandas veidošana”; “Atbilstoša sektora izvēle”; “Produkta-tirgus atbilstības sasniegšana” un “Mērogojama biznesa modeļa sasniegšana” un 1 papildu faktors: “Veiksme”.

As overwhelming majority of the startups fail the author of this master thesis chose to research what are the success factors for Latvian startups in creating a high growth technology startup, which is the aim of this master thesis. Research is conducted doing existing literature analysis, statistical data analysis and qualitative analysis using in-depth interviews of the founders in Latvia with identical, open ended questions. The author interviewed only the highest growth startup founders. 14 founders, who have built startups, with average revenue of 35.5 million euros and age 6 years, and 3 investors, who have invested in high growth technology startups. In the result 4 main startup success factors were identified: “Building a great team”; “Picking the right market”; “Achieving product-market fit” and “Achieving scalable business model” and 1 additional factors: “Luck”.
Latvian startup success factors building a high growth technology startup
Keywords: Vadībzinātne; Startup Success Factors; High Growth Technology Startup; IT Startups; Entrepreneurship; Critical Success Factors