2 – 3 gadus vecu bērnu sociālā adaptācija pirmsskolā - Koleda, Ligita (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba nosaukums: „2 – 3 gadus vecu bērnu sociālā adaptācija pirmsskolā”. Darba autore: Ligita Koleda Darba vadītāja: Asoc.prof. Dr. paed. Sanita Baranova Darba apjoms: 45 lappuses, 17 attēli, 9 tabulas, 23 literatūras avoti, darbā pievienots 1 pielikums. Darbs sastāv no: ievada, divām daļām, secinājumiem, priekšlikumiem un pielikumiem. Kvalifikācijas darba mērķis: izpētīt 2 – 3 gadus vecu bērnu sociālās adaptācijas pirmsskolā pedagoģiskos nosacījumus. Pētījuma teorētiskajā daļā tika analizēta literatūra un citi avoti par 2 – 3 gadus vecu bērnu vecumposmu un sociālās adaptācijas izpratni un veicināšanas iespējām. Teorētiskā daļa balstās uz Ž. Piažē, R. Špallakas, G. Svences, A. Randohas, Ē. Kalvāna, V. Romenkovas, I. Jurgenas, I. Puškareva, D. Kājiņas, I. Aunītes, A. Vorobjova, V. Kalniņas, S. Gailumas, I. Serovas (Сеpoва) atziņām. Analizēti Lielbritānijas pētnieces H. Ouellette-Kuncas (Ouellette-Kuntz) pētījums par 2 – 3 gadus vecu bērnu vecumposma īpatnībām, L. Āboltiņas, Zviedrijas zinātnieku K. Nilfiras, J. Aspelina, A. Lanca-Andersones (Nilfyr, Aspelin, Lantz–Andersson), Kanādas zinātnieku R. J. Koplāna, A. Boukeres, S. M. Kūperes (Coplan, Bowker, Cooper) un ASV zinātnieka D. H. Danielsas (Daniels) pētījumus par sociālo adaptāciju. Pētījuma empīriskajā daļā tika veikts pētījums 2 – 3 gadus vecu bērnu pirmsskolas grupā, pētot šo bērnu sociālo adaptāciju pirmsskolā. Pētījumā piedalījās 20 bērni un viņu vecāki. Pētījumā tika konstatēts, ka pirmsskolā sabiedriski bērni adaptējas ātrāk, zēni adaptējas lēnāk un tieši zēniem arī novērojamas grūtas adaptācijas galējās izpausmes ar vemšanu un antisociālu uzvedību. Vecāki kā galveno grūtību adaptācijas procesā minējuši bērna nevēlēšanos apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi.

Title of the thesis: „Social adaptation of 2-3-year-old children in preschool”. Author of the thesis: Ligita Koleda Supervisor: Asoc. prof. Dr. paed. Sanita Baranova Scope of the thesis: 45 pages, 17 figures, 9 tables, 23 sources of literature were analysed, 1 appendice were added to the thesis. The thesis consists of: an introduction, two parts, conclusions, propositions and appendices. The purpose of the qualification work: to study the pedagogical conditions of social adaptation of 2-3-year-old children in preschool. In the theoretical part of the research, the literature and other sources were analyzed on the understanding and promotion possibilities of the age stages and social adaptation of 2-3-yer-old children. The theoretical part is besed on Ž. Piget, R. Špallaka, G. Svence, A. Randoha, Ē. Kalvāns, V. Romenkova, I. Jurgena, I. Puškarevs, D. Kājiņa, I. Aunīte, A. Vorobyovs, V. Kalniņa, S. Gailuma, I. Serova (Сеpoва) for their options. The research of the British researcher H. Ouellette-Kuntz on the peculiarities of the age stage of 2-3-year-old children, L.Āboltinas, Swedisn scientists K. Nilfyr, J. Aspelin, A. Lantz-Andersson, the studies of Canadian scientists R. J. Coplan, A. Bowker, S. M. Cooper and the American scientist D. H. Daniels on social adaptation. In the empirical part of the study, a survey was conducted in a preschool group of 2-3-year-old children, studying the social adaptation of these children in preschool. 20 children and their parents participated in the study. The study found that in preschool social children adapt faster, boys adapt more slowly, and it is boys who also extreme manifestations of difficult adaptation with vomiting and antisocial behavior. Parents have mentioned the child’s reluctance to attend preschool as the main difficulty in the attend preschool as the main difficulty in the adaptation process.
Social adaptation of 2 - 3-year-old children in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; sociālā; adaptācija; pirmsskola; 2 – 3 gadus veci bērni