Mākslīgās apaugļošanas pirmsākumi un attīstības tendences pasaulē un Latvijā. - Užkurele, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs ir izstrādāts par tēmu „Mākslīgās apaugļošanas pirmsākumi un attīstības tendences pasaulē un Latvijā”. Pētījuma izvirzītais mērķis bija izpētīt un apkopot pieejamos datus par mākslīgās apaugļošanas pirmsākumiem un attīstības tendencēm pasaulē un Latvijā. Lai sasniegtu pētnieciskā darba mērķi, tika izvirzīti šādi uzdevumi: 1.Apkopot pieejamos datus par mākslīgās apaugļošanas pirmajiem mēģinājumiem pasaulē. 2.Izpētīt un atspoguļot mākslīgās apaugļošanas zinātnisko attīstību pasaulē. 3. Atspoguļot reliģijas uzskatus saistībā ar mākslīgās apaugļošanas praktizēšanu pasaulē. 4.Analizēt pieejamo literatūru un sniegt ieskatu par mākslīgās apaugļošanas attīstības tendencēm un jaunākajiem sasniegumiem pasaulē. 5.Izzināt mākslīgās apaugļošanas aizsākumus Latvijā. 6.Apkopot Latvijas mākslīgās apaugļošanas aizsācēju intervijas. Pētījumā tika izmantota kvalitatīvās pētniecības vēsturiskā metode. Pētniecības datu ievākšanas metodes- teorētiska literatūras avotu datu apkopošana un analīze, kā arī intervijas ar Latvijas mākslīgās apaugļošanas aizsācējiem. Pētījuma rezultātā tika apkopoti pieejamie dati un iegūta līdz šim nepublicēta informācija par mākslīgās apaugļošanas pirmsākumiem un attīstības tendencēm pasaulē un Latvijā, darba mērķis tika sasniegts. Atslēgvārdi: neauglība, IVF, ICSI, klonēšana

The subject of bachelor’s paper is “Origin of Artificial Reproduction and Trends of Development in Latvia and worldwide”. The aim of bachelor’s paper is to explore and aggregate available data about origin of artificial reproduction and trends of development in Latvia and worldwide. Author of the bachelor’s paper pose following tasks in order to reach the aim of research: 1.Generalize available data about first trials of artificial fertilization in the world. 2.Explore and reflect scientific development of artificial reproduction worldwide. 3.Reflect view point of religion about practice of artificial reproduction worldwide. 4.Analyse available literature and provide insight about development tendencies and latest achievements of artificial reproduction in the world. 5.Explore origin of artificial fertilization in Latvia. 6.Sum up interviews with pioneers of artificial reproduction in Latvia. Historical method of qualitative research was used in bachelor’s paper. Method of data collection in research – generalization and analysis of sources of theoretical literature, as well as interviews with pioneers of artificial reproduction in Latvia. In result of research author of bachelor’s paper aggregated available data and obtained not yet published information about origin of artificial reproduction and development tendencies in Latvia. Therefore, author accomplished the purpose of bachelor’s paper. Keywords: infertility, IVF, ICSI, cloning
Artificial reproduction history and developmental trends in Latvia and worldwide.
Keywords: Medicīna