Plaušu vēža klīniskais un histoloģiskais raksturojums Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas "Tuberkulozes un plaušu slimību centrā" 2011.gadā - Antone, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Plaušu vēzis ir otrs biežāk diagnosticētais vēzis gan vīriešiem, gan sievietēm, savukārt pirmajā vietā mirstības ziņā Latvijā un pasaulē. Darba mērķis bija noskaidrot plaušu vēža klīniski-histoloģisko raksturojumu un izmantotās diagnostikas un ārstēšanas metodes pirmreizējiem Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas satcionārā „Tuberkulozes un plaušu slimību centrā” 2011. gadā ārstētiem pacientiem. Retrospektīvi tika analīzētas 313 slimību vēstures ar primāri diagnosticētiem plaušu vēžiem. Pētījumā noteicām plaušu vēža histoloģisko raksturojumu saistībā ar pacienta demogrāfiskajiem datiem un smēķēšanu, kā arī kādas tika pielietotas diagnostikas metodes, pētījām plaušu vēža lokalizāciju un noteicām plaušu vēža stadiju. Pētījām terapijas iespējas, kā arī hroniskas obstruktīvas plaušu slimības esamību un smaguma pakāpes un to saistību ar histoloģiskajiem apakštipiem. Histoloģiskais apakštips tika verificēts 96,8% (303/313) pacientu. Biežākie histoloģiskie apakštipi bija plakanšūnu vēzis- 38,0% un adenokarcinoma- 35,2%. Plaušu vēzis vīriešiem bija 75,1% un sievietēm 24,9%. Plaušu vēzi visbiežāk diagnosticēja vecuma grupās no 60-69 un 70-79 gadu vecumam, attiecīgi 31,7% un 30,4%. 82,8% pacientu bija smēķētāji. Plakanšūnu vēzi biežāk diagnosticēja smēķētājiem - 41,9% (p<0,05), savukārt adenokarcinomu nesmēķētājiem – 64,7% (p<0,001). Hroniska obstruktīva plaušu slimība bija 42,8% pacientiem, visbiežāk II stadija – 58,2%. Perifēru plaušu vēža lokalizāciju diagnosticēja- 39,9% gadījmu, kur biežāk tika diagnosticēta adenokarcinoma- 65,4% gadījumu. Operatīvo terapiju pielietoja 28,1% gadījumu. I un II stadija operētiem pacientiem bija 77,3%, savukārt neoperētiem- 15,2% gadījumu. Plakanšūnu plaušu vēzis ir biežākais histoloģiskais apakštips. To diagnostikā visbiežāk lietoja fleksiblo bronhoskopiju. Pacienti biežāk tika sūtīti uz Latvijas Onkoloģijas centra konsīliju. Pētot citus histoloģiskos apakštipus un salīdzinot tos ar citiem pētījumiem ir vērojams adenokarcinomas pieaugums. . Atslēgvārdi- Plaušu vēzis, histoloģiskais apakštips, smēķēšana, diagnostika, terapija

Similarly as in the majority of other countries, also in Latvia lung cancer is among the most common types of cancer. Lung cancer is the second most frequently diagnosed type of cancer in both men and women. The scope of the Thesis was to study clinical and histological description of lung cancer, diagnostics and methods applied for treatment of first-time patients in Riga Eastern Clinical University Hospital „Clinic of Tuberculosis and Lung Diseases” in year 2011. Retrospective analysis of the available data was performed by analyzing 313 case records. In the course of the study we analyzed lung cancer histology together with patients’ demographic data and smoking habits, identified the applied diagnostics, studied lung cancer localization and the stage of lung cancer, by also examining treatment options, existence of chronic obstructive pulmonary diseases, level of severity and the relationship between Chronic obstructive pulmonary disease and different lung cancer histological subtypes. The histological subtype was verified in 96.8% (303/313) cases. The most frequently histological subtype was squamous cell lung cancer- 38,0% and adenocarcinoma- 35,3%. Lung cancer in men was -75,1% and women- 24,9%. From all patients smokers were- 82,8%. Higher incidence was found in the age group 60-69 and 70-79 years.In smoker most frequently histological subtype was squamous cell lung cancer- 41,9%, but in non-smokers adenocarcinoma- 29,3%. Chronic obstructive pulmonary disease was found in 42.8% of patients with higher prevalence of stage II - 58.2%. Peripheral localization of lung cancer was diagnosed in 39,9% cases, and in this localization most frequently histological subtype was adenocarcinoma- 65,4%. Surgical treated patients were- 28,1%. Surgical patients mostly had I and II stage – 77.3%, non-surgical, on its turn – 15.2%. Squamous cell lung cancer is the most common histological subtype. This type of cancer is most frequently diagnosed by applying flexible bronchoscopy. In most cases patients are referred to the Latvian Oncology Centre. Analysis of other histological subtypes and comparison with other studies demonstrates an increasing trend of adenocarcinoma incidence. Key words- lung cancer, histological subtype, smoking, diagnostics, therapy
Histological Characteristics of Lung Cancer in the Riga Eastern Clinical University Hospital „Clinic of Tuberculosis and Lung Diseases” in year 2011
Keywords: Medicīna