Odesas toposs Īzaka Bābela "Odesas stāstos”. - Gorloviča, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī pētījuma tēma ir „Odesas toposs Ī. Bābela „Odesas stāstos””. Pētījums sastāv no ievada, četrām nodaļām, noslēguma un bibliogrāfijas.Ievadā tiek noteikta pētījuma aktualitāte, mērķis un uzdevumi.Pirmajā nodaļā tiek analizēta Ī.Bābela daiļrade 20. gs. kontekstā, rakstnieka daiļdarbu rakstīšanas stils.Otrajā nodaļā tiek analizēti zinātniskie darbi, kas veltīti mākslinieciskās literārās telpas un hronotopa pētīšanai.Tiek analizēti viedokļi par tādiem jēdzieniem kā toposs un lokuss.Trešajā nodaļā tiek analizēti zinātniskie darbi, kas veltīti stāstījuma žanra, cikla un ciklizācijas jēdziena jautājumiem.Ceturtajā nodaļā iekļauts tiešs pētījums, kurā autors pierāda, ka „Odesas stāsti” ir autora cikls. Pētījumā autors pievērš īpašu uzmanību stāstu varoņu leksikai, kā arī ebreju kultūrvēsturiskajai ārpuskonteksta rindai.Noslēgumā apkopoti veiktā pētījuma rezultāti, tiek noteikts pētījuma uzdevuma izpildes līmenis.

The title of this bachelor’s thesis is „The Topos of Odessa in „Odessa stories” by Isaac Babel”.The bachelor’s paper consists of the foreword, four chapters, conclusion and bibliography.The relevance,purpose and objectives of the research have been determined in the foreword.In the first chapter has been studied the oeuvre and the peculiarities of the artistic style of Isaac Babel in the context of the literature of the 20th century.The second chapter is dedicated to the analysis of the studies on the artistic space of a literature work, respectively, chronotop as well as diverse opinions of literates about topos and locus.In the third chapter have been decomposed studies on the genre of “tale”, a concept of the cycle and ring formation.In the fourth chapter have been made the analysis, where the author proves that “Odessa stories” is an authorial cycle and where in detail have been studied each tale.In the conclusion the amount of the work was done in the research has been summarized.
The Topos of Odessa in "Odessa Stories" by Isaac Babel.
Keywords: Valodniecība