Darba vides risku saistība ar kokkopju-arboristu darbaspējām. Preventīvie pasākumi. - Bražone, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
“Darba vides risku saistība ar kokkopju - arboristu darbspējām. Preventīvie pasākumi”. Darba autore: I. Bražone. Darba zinātniskais vadītājs Dr. sc. admin. H. Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 71 lpp., ietver 36 attēlus, 11 tabulas, 25 informatīvos avotus, 6 pielikumus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā analizēta literatūra par kokkopju – arboristu profesiju un darba vides riskiem šo speciālistu darbā. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā pielietotās metodes. Trešajā daļā aprakstīti aptaujas anketā iegūto datu, ergonomisko risku analīzes rezultāti, darbspēju indeksa noteikšana, rezultātu izklāsts. Izstrādāti preventīvie pasākumi un praktiskās rekomendācijas. Pētījuma rezultāti norāda, ka kokkopji – arboristi ir pakļauti būtiskai ergonomisko risku ietekmei. Darbspējas arboristiem ir labas. Izmantotās metodes: SGR – C metode, ĀEK metode, sirds ritma monitoringa metode, darbspēju indekss.

“Relation of work environment risks with arborist`s workability. Preventive measures”. Author: I. Brazone, superviser: Dr. sc. admin. H. Kalkis. Master paper consists of 71 pages, 36 pictures, 11 tables, 25 literature sources, 6 annexes. Paper consists of 4 parts. In first part the literature about arborists and work environment risk are analyzed. In second part the methods are presented. Third part tells about the results of questionnaire, analyze of risk assessment and work ability index results. Preventive measures and practical suggestions are done. Results of analyze shows that arborists are related by agronomical risks. Work ability index is good. Methods: SGR – C method, QEC method, heart rate monitoring, work ability index.
Relation of work environment risks with arborist`s workability. Preventive measures.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; KOKKOPJI – ARBORISTI; ERGONOMISKIE RISKI; DARBSPĒJAS; SIRDS RITMA MONITORINGS; PREVENTĪVIE PASĀKUMI