Sieviešu tiesiskais statuss musulmaņu tiesībās - Jurševiča, Lana (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā aplūkots sieviešu tiesiskais statuss musulmaņu tiesību sistēmā, īpaši analizējot civilo un reliģisko normu mijiedarbību un to ietekmi uz sievietes vietu sabiedrībā. Tiek skaidrota islāma reliģijas un tiesību sistēmas izcelsme, idejiskie pamati un tās pamatelementi – Korāns, Sunna, idžma un kijass –, un šo avotu loma tiesību normu veidošanā. Tālāk analizēta musulmaņu tiesībspēja un rīcībspēja, kā arī reliģiskie pienākumi un atbildība reliģiskajā kontekstā. Padziļināti pētītas sieviešu tiesības laulībā un ģimenes dzīvē, tostarp laulības noslēgšana, šķiršanās un abu dzimumu pienākumi ģimeniskajā dzīvē. Atsevišķi aplūkoti tiek arī sieviešu mantojuma un īpašuma tiesību aspekti. Veicot vēsturisko un sistemātisko analīzi, darbs palīdz izprast tiesību un ticības ciešo saikni islāma pasaulē. Pētījums ļauj apzināt kultūras un tiesiskās atšķirības, un kalpo kā teorētiska bāze musulmaņu tiesību izprašanā. Tas veido pamatu jēgpilnām diskusijām par cilvēktiesībām, dzimumu līdztiesību un tiesību piemērošanu dažādās kultūrās. Islāma tiesību sistēma, kas apvieno reliģiskos un civiltiesiskos principus, veido visaptverošu normatīvu ietvaru, kurā sievietes tiesību apjoms bieži vien ir ierobežots salīdzinājumā ar vīriešiem. Lai gan sievietēm tiek atzītas noteiktas tiesības, to īstenošanu nereti kavē sociāli, kultūras un interpretācijas faktori. Ilgtspējīgas pārmaiņas iespējamas tikai caur šariata normu mūsdienīgu interpretāciju, saglabājot līdzsvaru starp tradīciju un cilvēktiesībām.

The bachelor thesis examines the legal status of women within the Islamic legal system, with particular focus on the interaction between civil and religious norms and their impact on the position of women in society. The study outlines the origins of Islamic religion and its legal system, including its foundation elements – the Qur’an, Sunnah, ijma and qiyas – and their role in shaping legal norms. Further analysis is devoted to legal capacity and competence in Islamic law, as well as religious duties and responsibilities. Special attention is given to women’s rights in marriage and family law, including the regulation of marriage, divorce, and gender-specific obligations within the family. Women’s inheritance and property rights are also examined in a separate section. Through historical and systematic analysis, the thesis provides insight into the close connection between law and religious beliefs in the Islamic context. The research helps to highlight cultural and legal differences and serves as a theoretical basis for understanding Muslim law. It provides a foundation for meaningful discussions on human rights, gender equality, and the application of legal norms in multicultural environments. The Islamic legal system combines religious and civil principles into a comprehensive framework, where women’s rights are often more limited than men’s. While women are granted with certain rights, social, cultural, and interpretive factors often restrict how these rights are applied in practice. Meaningful change can happen through modern interpretations of Sharia norms that maintains a balance between tradition and human rights.
The Legal Status of Women in Islamic Law
Keywords: Juridiskā zinātne; musulmaņu; islāma; Korāns; sieviešu