Perorālo antikoagulantu terapijas kritiskie aspekti kardioloģiskiem pacientiem - Pūris, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2019)
Antikoagulanti ir medikamentu grupa, kas tiek izmantota trombu veidošanās riska samazināšanai vai dažāda veida trombemboliju ārstēšanai. Biežākās diagnozes, to terapijai ir ātriju fibrilācija, sirds vārstuļu protēzešana un trombembolijas. Antikoagulantiem salīdzinoši bieži ir novērojamas blakusparādības. Darba mērķis ir apzināt varfarīna un rivaroksabāna terapijas izraisītos riskus un komplikācijas, un, analizējot analīžu rezultātus, nozīmēto terapiju, diagnozi un uzturā lietotos pārtikas produktus. Pētījumā secināts, ka asins analīžu kontrole, medikamentu un pārtikas produktu mijiedarbība un blakusparādības, kas saistītas ar paaugstinātu asiņošanu risku ir antikoagulantu terapijas kritiskie aspekti, kam nepieciešams pievērst uzmanību, un veikt medicīnas darbinieku un sabiedrības papildu izglītošanu, lai šos riskus mazinātu.

Anticoagulants are a group pf medicines used to reduce the risk of blood clots or to treat different types of thromboembolism. The most common diagnosis is atrial fibrillation, prosthetic heart valves and thromboembolism. Side effects of anticoagulants are relatively common. The aim of the work is to identify the risks and complications associated with warfarin and rivaroxaban therapy, and to analyze the results of blood work, prescribed therapy, diagnosis and food products. The study concluded that blood testing, drug and food interactions, side effects associated with increased risk of bleeding are the critical aspects of anticoagulant therapy, that need attention and additional training of medical workers and general public to minimize these risks.
Critical aspects of oral anticoagulants in cardiac patients
Keywords: Farmācija; Antikoagulanti; Varfarīns; Rivaroksabāns; Ātriju fibrilācija; Mijiedarbība