Skolēnu emocionālā vardarbība un tās novēršanas iespējas sākumskolas 4. klasē - Balabka, Evija (Latvijas Universitāte, 2022)
Nosaukums: Skolēnu emocionālā vardarbība sākumskolas 4. klasē un tās novēršanas iespējas Autora vārds: Evija Balabka Zinātniskais vadītājs: Profesore, Dr.psych. Tija Zīriņa Darba apjoms: 68 lapas puses, 13, attēli, 4 tabulas, 27 bibliogrāfiskās vienības, 8 pielikumi Pētījuma mērķis: Emocionālās vardarbības izpausmes skolēnu vidū. Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās daļas, kurā aplūkotas psihoanalītiskās skolas pārstāvju Z.Freida, K. G. Junga, A. Adlera un K. Lorenca. atziņas par agresijas un konfliktu rašanos. Svarīga darba sastāvdaļa ir izpētīt skolēnu vecumposma (9 – 11 gadi), īpatnības, ielūkojoties G. Svences, L. Surkovas un Čepmena teorijās par emocionālās pasaules sarežģīto attīstības posmu. Apskatīt mobinga – kā emocionālās vardarbības aktualitāti mūsdienās. Ielūkojoties ārvalstu pieredzē, tiek izskatīts zviedru psihologa D. Olveusa ieteiktais rīcības plāns, vardarbības samazināšanai skolās. Kā arī aplūkoti dažādi statistikas dati, par vardarbības izpausmēm Apvienotajā Karalistē. Pētnieciskā procesā tika izmantota novērošana, pedagoģisko situāciju analīze, tests, dažādas darba lapas, individuālas un grupu diskusijas ar skolēniem. Uz pētījumu bāzes, veicot izmēģinājuma darbību, tika veidota labvēlīga emocionālā vide grupā, veicināts bērnu pozitīvs pašvērtējums, rosināta bērnu empātija, attīstīta bērnu prasme nekonfliktēt un izpaust savas vēlmes un vajadzības neagresīvā veidā. Atslēgas vārdi: emocionālā vardarbība, mobings, mainīgais vecumposms, pedagoģiskie paņēmieni.

Title: Emotional violence among students in the fourth grade of primary school and its pre-vention options Author's name: Evija Balabka Scientific leader: Professor, Dr.psych. Tija Zīriņa Work volume: 66 pages, 13 images, 4 table, 27 bibliographic items, 8 appendices Purpose of the study: Manifestations of emotional violence among students. The bachelor's thesis consists of a theoretical part, which examines the works of rep-resentatives of the psychoanalytic school, Z. Freud, K. G. Jung, A. Adler, and K. Lorenz. insights into the emergence of aggression and conflict. An important part of the work is to study the peculiarities of the students' age (9-11 years), looking into the theories of G. Svence, L. Surkova and Chapman about the complex stage of development of the emotional world. To look at mobbing - as the actuality of emotional violence today. Looking at foreign experience, the action plan recommended by the Swedish psychologist D. Olveuss to reduce violence in schools is examined. Various statistical data on manifestations of violence in the United Kingdom are also discussed. Observation, analysis of pedagogical situations, test, various worksheets, individual and group discussions with students were used in the research process. Based on research, a favorable emotional environment was created in the group, children's positive self-esteem was promoted, children's empathy was encouraged, children's ability to avoid conflict and express their wishes and needs in a non-aggressive way was developed. Key words: emotional violence, mobbing, changing age, pedagogical techniques.
Pupils emotional abuse in primary school 4 grade and opportunities to prevent violence
Keywords: Skolas pedagoģija; emocionālā vardarbība; mobings; mainīgais vecumposms; pedagoģiskie paņēmieni