Negodīgi līgumu noteikumi līgumos ar patērētājiem. - Kaprāne, Stella (Latvijas Universitāte, 2020)
Problēma: Veikti lieli grozījumi un papildinājumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas būtiski pastiprina patērētāju tiesību aizsardzību, un rada nepieciešamību tos sīkāk izpētīt. Turklāt, juridiskajā literatūrā maz analizēti negodīgi līgumu noteikumi, to veidi un tiesu prakse par negodīgu līguma noteikumu konstatēšanu patērētāju līgumos. Tādēļ nepieciešams analizēt negodīgus līguma noteikumus patērētāju līgumos, kā arī aplūkot negodīgu līguma noteikumu veidus kopsakarā ar jaunāko aktuālo tiesu praksi un patērētāju tiesību aizsardzības realizācijas priekšnoteikumiem. Pētījuma uzdevums: Precizēt patērētāja jēdzienu, izdarīt secinājumus par negodīgu līguma noteikumu veidiem, patērētāja tiesību aizsardzības realizācijas priekšnoteikumiem saistībā ar negodīgiem līguma noteikumiem, izpētot juridiskās literatūras avotus, normatīvos aktus un tiesu spriedumus patērētāju tiesību aizsardzības jomā, kā arī aplūkojot jaunākos Patērētāju aizsardzības likuma noteikumus. Darba mērķis: Izvērtēt jaunāko Patērētāju tiesību aizsardzības likuma noteikumu piemērošanas efektivitāti un izstrādāt ierosinājumus par to iztulkošanu un piemērošanu, tostarp precizēt patērētāja jēdzienu. Aplūkot negodīgu līguma noteikumu patērētāju līgumos veidus, pazīmes, aplūkot tiesiskās vienlīdzības principam pretrunā esošus līguma noteikumus un neapspriestus netaisnīgus līguma noteikumus tiesu praksē un juridiskajā literatūrā, kā arī konstatēt patērētāja tiesību aizsardzības realizācijas priekšnoteikumus praksē saistībā ar negodīgiem līguma noteikumiem.

Problem: Large ammendments in the Consumer rights protection law have been made, that are significantly enforcing consumer rights protection, and therefore creates the need to explore them more in depth. Additionally, the current legal literature is lacking extensive analysis of unfair contract terms in consumer contracts, unfair contract term types and the current newest court practice and the conditions of consumer rights protection. Task: Percise the term „consumer”, make conclusions regarding types of unfair contract terms, the conditions of consumer right execution relating to unfair terms in consumer contracts, by analyzing legal literature resources, normative acts and court rulings in consumer rights protection field, as well as by viewing the newest Consumer rights protection law terms. Aim: Evaluate the efficiency of the newest Consumer right protection law terms and develop suggestions for their interpretation and application, and precise the therm „consumer”. View the concept of consumer and consumer contracts, types and signs of unfair terms in consumer contracts, look at the terms contrary to legal equality and undiscussed unjust contract terms in court practice and legal literature, determine conditions of consumer right protection execution in practice regarding the unfair contract terms.
Unfair contract terms in consumer contracts.
Keywords: Juridiskā zinātne; patērētāju tiesību aizsardzība; patērētāju līgumi; negodīgi līguma noteikumi; tiesiskās vienlīdzības princips; neapspriesti netaisnīgi noteikumi