Phlebiopsis gigantea (Fr.) JŅl. nozīme vietējo un introducēto skujkoku sugu aizsardzībā pret Heterobasidion annosum (Fr.) - Pāruma, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2009)
Sakņu piepes Heterobasidion annosum s.l. izraisītā sakņu trupe ir viena no postošākajām koku slimībām Ziemeļu puslodē, it īpaši Eiropas skujkoku mežos. H. annosum rada ievērojamus zaudējumus mežsaimniecībai, izraisot koku priekšlaicīgu bojāeju. Eiropā plašāk pielietotais bioloģiskais preparāts, sakņu trupes ierobežošanai, ir „Rotstop”, kura sastāvā ir lielās pergamentsēnes Phlebiopsis gigantea (Fr.) JŅl. oīdijas. Minētais preparāts Latvijā reģistrēts 2007. gadā. Darba mērķis: pārbaudīt atšķirīgu P. gigantea Latvijas izolātu efektivitāti Pinus, Picea, Larix un Pseudotsuga ģints koku aizsardzībā pret H. annosum. Kopā ievākti 155 koksnes paraugi: no parastās priedes 106 un no parastās egles 49. Laboratorijā izolēti 54 P. gigantea celmi. Pētījumam laboratorijas apstākļos izmantoti 54 Latvijā ievāktie P. gigantea izolāti un Somijā ražotais P. gigantea sporas saturošais preparāts „Rotstop”. Eksperimentam lauka apstākļos izmantoti divi 2007. gadā ievāktie izolāti (K4 un G1), 2008. gadā ievāktais izolāts Gi107P, „Rotstop”, kā arī H. annosum izolāti: ĒrgļiS (S intersterilitātes grupa) un 385 Rv (P intersterilitātes grupa). Pētījumā salīdzināta Latvijas P. gigantea izolātu efektivitāte (micēlija augšanas ātrums, antagonisms pret H. annosum S un P intersterilitātes grupām, oīdiju produkcija) ar preparāta „Rotstop” sastāvā esošās P. gigantea izolāta efektivitātes rādītājiem. Konstatēts, ka laboratorijas apstākļos, vairāki Latvijā ievāktie P. gigantea izolāti pēc efektivitātes rādītājiem būtiski neatšķiras no „Rotstop” izolāta efektivitātes rādītājiem. P. gigantea izolātu T207E raksturo būtiski lielāka oīdiju produkcija, salīdzinājumā ar „Rotstop” izolātu (p<0.001). Lauka eksperimentā kopā izmantoti 98 koka bluķīši, kuros pārbaudīts 3 P. gigantea Latvijas izolātu un „Rotstop” augšanas ātrums koksnē septiņām koku sugām. Konstatēts, ka P. gigantea micēlijs labi attīstās Veimuta priedes, parastās priedes, klinškalnu priedes koksnē, sliktāk parastās egles koksnē, Sibīrijas lapegles koksnē un Sitkas egles, bet attīstība netika konstatēta Menzīsa duglāzijas koksnē. P. gigantea Latvijas izolāti K4 un Gi107P Veimuta priedes, parastās priedes un klinškalnu priedes koksnē, bet izolāts G1 parastās egles koksnē uzrāda augstāku micēlija augšanas ātrumu (11,7 ± 2,7 cm/28 dienās), salīdzinājumā ar „Rotstop” (8,5 ± 3,4 cm/28 dienās). H. annosum labi attīstās parastās priedes, Veimuta priedes, parastās egles, klinškalnu priedes un Sitkas egles koksnē (S grupa: 4,8 – 2,1 mm/dienā; P grupa: 6 – 2,3 mm/dienā), bet slikti Sibīrijas lapegles un Menzīsa duglāzijas koksnē (S grupa: 0,8 – 1,3 mm/dienā; P grupa: 0,9 – 1,1 mm/dienā). Iegūtie dati liecina, ka H. annosum micēlijs salīzinot ar P. gigantea attīstās ātrāk parastās priedes, Sibīrijas lapegles un Menzīsa duglāzijas koksnē, tāpēc šīs skujkoku sugas ir īpaši pakļautas riskam inficēties ar sakņu piepi. Pētījums veikts projekta „Bioloģisko preparātu pielietošana Heterobasidion annosum izraisītās sakņu trupes ierobežošanai skujkoku audzēs” ietvaros, LVMI „Silava” Meža fitopatoloģijas un mikoloģijas laboratorijā. Atslēgas vārdi: sakņu trupe, Heterobasidion annosum, Phlebiopsis gigantea, „Rotstop”, Pinus sp., Picea sp., Pseudotsuga sp., Larix sp.

Root rot caused by Heterobasidion annosum s.l. is one of the most devastating coniferous tree diseases in northern hemisphere, especially in coniferous forests in Europe. H. annosum causes great losses to the forestry causing premature tree dying. The most commonly used root rot biological control agent in Europe is “Rotstop”, that consist of Phlebiopsis gigantea (Fr.) JŅl. oidia. In Latvia „Rotstop” preparation was registered in 2007. The aim of this work was to test efficacy of different Latvian P. gigantea isolates in Pinus, Picea, Larix and Pseudotsuga sp. wood against H. annosum. 54 P. gigantea isolates were isolated from 155 wood samples (106 from Pinus sylvestris and 49 from Picea abies) collected on different forest areas of Latvia. All isolates were in vitro compared with “Rotstop”. For field experiment, three Latvian isolates were used: K4, G1 and Gi107P, “Rotstop” and two H. annosum isolates: ĒrgļiS (S intersterility group) and 385Rv (P intersterility group). Efficiency of Latvian P. gigantea isolates was compared with “Rotstop” P. gigantea isolates for different efficiency parameters: growth rate of mycelium, antagonism against H. annosum S and P intersterility groups and production of oidia. We found out, that many of Latvian P. gigantea isolates had no significant differences with “Rotstop”; only isolate T207E showed significantly higher production of oidia, then “Rotstop”. (P<0.001) For comparing mycelium development in wood, 98 billets from seven tree species were used. We found, that P. gigantea mycelium growth was better in wood of Pinus strobus, Pinus sylvestris, Pinus contorta, but it grew slower in wood of Picea abies, Larix sibirica, Picea sitchensis. P. gigantea mycelium didn’t grow Pseudotsuga menziesii wood. Isolates K4 and Gi107P showed faster mycelium growth in wood of Pinus strobus, Picea abies and Pinus contorta, but G1 – in Picea abies wood then “Rotstop”. H. annosum mycelium growth was faster in wood of Pinus strobus, Picea abies, Pinus contorta and Picea sitchensis, but it grew slower in wood of Larix sibirica and Pseudotsuga Menziesii. These results indicate that H. annosum mycelium grows faster than P. gigantea mycelium in wood of Larix sibirica and Pseudotsuga Menziesii, which is the reason that these tree species are more subjected to root rot infection. This research was done in LFRI “Silava”, Laboratory of Phitopathology and Mycology. Key words: root rot, Heterobasidion annosum, Phlebiopsis gigantea, „Rotstop”, Pinus sp., Picea sp., Pseudotsuga sp., Larix sp.
Role of Phlebiopsis gigantea (Fr.) JŅl. in native and coniferous tree species protection from Heterobasidion annosum (Fr.)
Keywords: Bioloģija