Mācību pieturas kā metode Latvijas kultūras kanona apguvē kulturoloģijā - Ondzule, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Diplomdarba „Mācību pieturas kā metode Latvijas kultūras kanona apguvē kulturoloģijā” mērķis ir apzināt mācību pieturas kā metodes izmantošanas iespējas, temata „Latvijas kultūras kanons” apguvē kulturoloģijā vidusskolā. Tika pētīti Latvijas kultūras kanona izveides mērķi, tie salīdzināti ar citu Eiropas valstu kultūras sarakstu veidošanas nolūkiem. Darbā apskatīti mācību pieturu organizēšanas principi. Tika izstrādāti mācību stundu plāni, mācību pieturu materiāli Latvijas kultūras kanona vērtību apguvei šādās nozarēs: tautas tradīcijas, arhitektūra un dizains, kino, skatuves māksla. Izpētes procesa laikā tika secināts, ka metode veicina skolēnu aktivitātes un motivācijas pieaugumu. Darbs sastāv no 3 nodaļām, 11 apakšnodaļām, kas ietver kultūras teorijas izpēti, pedagoģijas metodikas izstrādi, uzdevumu kopas aprobācijas rezultātu un skolēnu anketu analīzi.

Diploma paper “The Use of Learning Stations as a Strategy for Teaching the Latvian Culture Canon in Culturology” aim is to research learning stations usage as a method for learning about Latvian Culture Canon in high school. Diploma includes comparison of Latvian and other Europe countries culture canons creation aims, learning station organization principles. Author has created lesson plans, learning stations materials for learning Latvian Culture Canon values in these areas: national traditions, architecture and design, cinematic art, performing art. During the research process, it was concluded that the method promotes the increase of students activity and motivation. The work contains of 3 chapters, 11 subchapters, which include cultural theory analysis, creation of pedagogical methodology, analysis of obtained data and students survey.
The Use of Learning Stations as a Strategy for Teaching the Latvian Culture Canon in Culturology
Keywords: Pedagoģija; kultūras kanons; vērtības; mācību pieturas; skolēncentrēts mācību process