Vēdera dobuma datortomogrāfijas izmeklējumu piemērotības novērtēšana Neatliekamās palīdzības nodaļas pacientiem ar sūdzībām par netraumatiskām akūtām vēdera sāpēm - Machado de Paula, Bruna Ludmila (Latvijas Universitāte, 2025)
Nosaukums: Vēdera dobuma datortomogrāfijas izmeklējumu piemērotības novērtēšana Neatliekamās palīdzības nodaļas pacientiem ar sūdzībām par netraumatiskām akūtām vēdera sāpēm. Ievads: Neatliekamās palīdzības nodaļas balstās uz vēdera dobuma datortomogrāfiju kā izmeklēšanas metodi, lai ātri precizētu diagnozi, taču pastāv bažas par pārmērīgu nelietderīgu lietošanu, jo daudzi izmeklējumi neapstiprina akūtu patoloģiju. Tāpēc Eiropas Radioloģijas biedrība (ESR) sadarbībā ar Amerikas Radioloģijas koledžu izstrādāja ESR iGuide — klīnisko lēmumu atbalsta rīku, kas izvērtē attēldiagnostikas piemērotību, pamatojoties uz pacienta datiem un klīniskajām aizdomām. Mērķis: Šis pētījums vērtēja datortomogrāfijas piemērotību pacientiem ar netraumatiskām vēdera sāpēm un analizēja tās saistību ar diagnostisko precizitāti un galvenajiem klīniskajiem iznākumiem. Materiāli un metodes: Analizēta retrospektīva 196 pieaugušo pacientu kohorta. Katrs DT izmeklējums novērtēts ar ESR iGuide, klasificējot tos kā “Nepiemērots”, “Varētu būt piemērots” vai “Piemērots”. Analizēti klīniskie un radioloģiskie rādītāji: pacienta raksturojums, izmeklējumu atrade, diagnozes atbilstība, ārstēšanas pasākumi un iznākumi. Statistiskā analīze veikta ar SPSS-29. Rezultāti: No visiem izmeklējumiem 25.5% klasificēti kā “Piemēroti”, 16.3% - “Varētu būt piemēroti” un 58.2% - “Nepiemēroti”. Augstāki piemērotības rādītāji būtiski saistīti ar akūtu patoloģiju noteikšanu un diagnostisko atbilstību. Loģistiskā regresija parādīja, ka katrs papildu AUC punkts palielināja akūtas patoloģijas atklāšanas varbūtību par 50%. Augstāki rādītāji paredzēja hospitalizāciju, nepieciešamību pēc turpmākas aprūpes un invazīvas ārstēšanas, kā arī bija apgriezti saistīti ar diagnozes izmaiņām. Netika konstatēta būtiska saistība ar stacionēšanas ilgumu. Secinājums: Lielākā daļa izmeklējumu veikti neatbilstoši vadlīnijām. Piemēroti un klīniski pamatoti DT izmeklējumi nodrošināja lielāku diagnostisko vērtību un atbalstīja uzticamākus klīniskos lēmumus.

Title: Evaluating the appropriateness of abdominal CT scan use in Emergency department patients with complaints of non-traumatic acute abdominal pain. Background: Emergency departments depend on abdominal computed tomography for rapid diagnosis and accurate results but face concerns about overuse due to many scans yielding no acute findings. So, the European Society of Radiology (ESR) and the American College of Radiology developed the ESR iGuide—a clinical decision support tool that assesses imaging appropriateness based on patient characteristics and clinical suspicion. Aim: This study evaluated CT scan appropriateness in non-traumatic abdominal pain cases and examined its association with diagnostic yield and key clinical outcomes. Methods: A retrospective cohort of 196 adult patients was analyzed. Each CT scan was rated using the ESR iGuide as “Not Appropriate,” “May be Appropriate,” or “Appropriate.” Clinical and radiological variables were assessed, including patient characteristics, imaging findings, diagnosis concordance, treatment interventions, and outcomes. Statistical analysis was performed using SPSS-29. Results: Of all scans, 25.5% were “Appropriate,” 16.3% “May be Appropriate,” and 58.2% “Not Appropriate.” Higher appropriateness scores were significantly associated with acute pathology detection and diagnostic agreement. Logistic regression showed that each one-point AUC increase raised the odds of detecting acute pathology by 50%. Higher scores also predicted hospital admission, follow-up need, and invasive treatment, while being inversely associated with diagnostic change. No significant association was found with hospital stay length. Conclusion: Most scans were performed outside guideline recommendations. When appropriately used, CT scans provided greater diagnostic value and supported more reliable clinical decisions
Evaluating the appropriateness of abdominal CT-scan use in Emergency department patients with complaints of non-traumatic acute abdominal pain
Keywords: Medicīna; Abdominal CT-scan; Appropriate Use Criteria; ESR-iGuide; Emergency Department; Acute Abdominal Symptoms