Mobings saistībā ar stresa pārvarēšanu un pašcieņu darba vidē. - Masāne, Jana (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot - kāda saistība ir starp mobingu un stresa pārvarēšanas stratēģijām un pašcieņu. Pētījumā piedalījās 50 sievietes vecumā no 20 – 69 gadiem (M = 48,76, SD = 11,25), respondentu darba stāžs bija no 1 gada līdz 30 gadiem (M = 13,70, SD = 11,25). Tika izmantotas divas aptaujas: 1)Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja (The coping Orientation of problem Experience/COPE/Inventory, Carver , Scheier, & Weintraub, 1989); Latvijā aptauju adaptējusi I. Petrova, 2009 un Signe Knipše, 2010. 2)Negatīvas uzvedības aptauja (Negative Acts Questionnaire, Staale Einarsen, 2009), aptauja tika adaptēta šī darba kursa ietvaros. Pētījuma rezultāti liecina par to, ka nepastāv sakarības iebiedēšanas darba vietas skalām ar stresa pārvarēšanas skalām un pašcieņu. Negatīva sakarība parādās starp pašcieņu un divām stresa pārvarēšanas skalām: uz emocijām orientētas stratēģijas rs = - 0,23 (p < 0,05) un izvairīšanas stratēģijas rs = - 0,38 (p < 0,05). Atslēgas vārdi:mobings, stresa pārvarēšana, darba vide, pašcieņa, stress

The aim of study was to explore connection between mobbing, stress coping strategies and self-esteem? Is there connection between mobbing and stress coping mechanisms? Participants of the study: Participants where 50 women, age from 20 to 69 (M = 48, 76, SD = 11, 25), work experience from 1 to 30 years (M = 13, 70, SD = 11, 25). Methods used in this study: 1)The coping Orientation of problem Experience/COPE/Inventory, Carver , Scheier, & Weintraub, 1989; (Adapted in Latvia by I. Petrova, 2009 un Signe Knipše, 2010); 2)Negative Acts Questionnaire, Staale Einarsen, 2009. (Adapted within framework of this study). According to results of this study there is no connection between levels of work place bullying and stress coping and self - esteem. There is a negative connection between self - esteem and two levels of stress coping: on emotion oriented coping strategies rs = - 0, 23 (p < 0, 05) and avoidance strategies rs = - 0, 38 (p < 0, 05). Key words: bulling, coping, workplace, self-esteem, stress, mobbing
Corellation of mobbing with stress coping and self-esteem in workplace.
Keywords: Psiholoģija; mobings; stresa pārvarēšana; darba vide; pašcieņa; stress