Augsnes faktora ietekme uz ainavu ekoloģisko sukcesiju neapsaimniekotajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs - Bebriša, Agnese (Latvijas Universitāte, 2010)
Šajā pētījumā ir aprakstīti augsnes veidošanās ietekmējošie vides faktori, kā arī analizēta augsnes faktora ietekme uz ainavu ekoloģisko sukcesiju neapsaimniekotajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs Ieriķu apkaimē. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot augsnes faktora ietekmi uz ainavekoloģisko sukcesiju attīstības sākotnējo stadiju neapsaimniekotajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs. Darbā ir aprakstītas likumsakarības starp augsnes fizikālajām un ķīmiskajām īpašībām un ainavu ekoloģisko sukcesiju izplatību. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, ir iespējams prognozēt ainavu ekoloģiskās sukcesijas gaitu, atkarībā no augsnes fizikālajām un ķīmiskajām īpašībām. Atslēgas vārdi: augsne, fizikāli ķīmiskās īpašības, krūmāji, vides faktori, apmežošanās, lauksaimniecības zemes.

In this research are described environmental factors that affects formation of soil, also is analysed influence of soil factor on landscape ecological succession in abandoned agricultural lands near Ieriķi. The aim of the bachelor paper is to explore influence of soil factor on landscape ecological succession on the initial developmental phase in abandoned agricultural lands. This research describes the regularity between soil physical and chemical properties and spread of landscape ecological successions. Depending on findings, it is possible to predict processes of landscape ecological succession that depends on soils physical and chemical properties. Key words: soil, physical and chemical properties, shrubs, environmental factors, afforestation, agricultural lands.
Influence of soil factor on landscape ecological succession in abandoned agricultural lands
Keywords: Vides zinātne