Cilvēka audu un orgānu nelikumīga izņemšana - Grišule, Nadīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā „Cilvēka audu un orgānu nelikumīga izņemšana” tiek analizēts Latvijas Krimināllikuma 139.pantā ietvertais noziedzīgais nodarījums kā nodarījums pret personas veselību. Šis noziedzīgais nodarījums ietver sevī gan morāles un ētikas normas, gan arī goda un cieņas jautājumus, ko visu sevī aptver bioētika. Tāpēc viens no primārajiem uzdevumiem bija noskaidrot bioētikas pamatprincipus, lai varētu pilnīgāk izprast konkrēto darba tēmu. Darbā ir četras nodaļas, kurās ir izanalizēti bioētiskie aspekti, audu un orgānu izņemšanas vēsturiskā attīstība, starptautiskais regulējums, šī noziedzīgā nodarījuma juridiskā analīze, kā arī salīdzinājums ar ārvalstu tiesisko regulējumu. Salīdzinošajai izpētei ar ārvalstu regulējumu ir izmantoti Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Krievijas, Ukrainas un citu valstu tiesību akti, kas palīdzēja sniegt ieskatu šo valstu regulējumā, kā arī palīdzēja salīdzināt vispārējo regulējumu attiecībā uz audu un orgānu izņemšanu. Atslēgvārdi: konkrētā noziegum

In this paper work „Illegal Removal of Tissue and Organs from a Human Being” are analysed criminal offence against human’s being health which is incorporate in 139th paragraph of Criminal Law. This criminal offence includes morality, ethics, dignity and honorary matters which comprises bioethics. Thats why one of the primary tasks was to ascertain ground rules of bioethic for better understending the work paper theme. The work consists of four parts in whom is analysed aspects of bioethic, historical evolution of tissue and organ removal, international regulation, legal analysis of this criminal offence as well as comparison to foreign states. In this paper work is viewed Lithuanian, Estonian, Germany, Russian, Ukrainian and more law of nations, which helped to get better look in those nation regulations and to compare it. Keywords: exact exploration of offence, investigation, comprehension, analysis, comparing.
Illegal Removal of Tissue and Organs from a Human Being
Keywords: Juridiskā zinātne