Projekta izstrādes vadīšanas un realizācijas problēmas - Rēķis, Eduards (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba saturs ir veltīts projektu vadības disciplīnai, projektu vadības problēmām Latvijas Republikā, par pamatu ņemot divu konkrētu uzņēmumu, darbības izpēti un pieredzi projektu vadībā. Lai arī Latvijā projektu vadības kultūra ir tikai veidošanās stadijā, tāpēc vārdi projektu vadītājs daudziem liek brīnīties un jautāt ko tas nozīmē un, kas projektu vadītājam ir jādara. Par projektu vadītāju nav būt viegli, jo no vienas puses, nav vides, kurā būtu viegli strādāt, no otras puses, nav pietiekamu zināšanu un pieredzes. Tomēr jāatzīst, ka pēdējos gados projektu vadība ir piedzīvojusi grandiozu uzplaukumu. Tās izmantošanas sfēras ir paplašinājušās un grūti nosaukt kādu nozari, kurā projekti un to vadīšana nebūtu aktuāla. Maģistra darba pirmajā nodaļā autors sniedz informāciju par projekta kā disciplīnas vēsturi, kā arī aplūko izplatītākās projektu vadības metodes. Otrajā nodaļā autors apskata un analizē projektu vadību divos savstarpēji nesaistītos uzņēmumos. Viens uzņēmums darbojās informāciju tehnoloģiju nozarē, bet otrs darbojās nekustamo īpašumu nozarē. Savukārt trešajā nodaļā tiek pētīts projektu vadības izplatītākās problēmas. Ņemot vērā to, ka projekti un to vadīšana dod iespēju ekonomiski caurredzami izmantot naudas līdzekļus dažādu jaunu produktu un pakalpojumu veidošanai, kā arī paaugstina uzņēmējdarbības konkurētspēju autoram šķita nozīmīgi izpētīt un analizēt projektu neizdošanās vai kļūdu iemeslus. Pamatojoties uz iepriekšminētajiem apsvērumiem, tika izvirzīts pētījuma mērķis un formulēti uzdevumi šī mērķa sasniegšanai. No pētījuma rezultātiem autors ir izdarījis virkni secinājumu par to, kā tiek organizēta projektu vadība pētāmajos uzņēmumos, kā tas ietekmē projekta mērķa sasniegšanu. Autori ir secinājis, ka projektu vadība strauji attīstās , kas ir saistīta ar vispārēju uzņēmējdarbības konkurētspējas pieaugumu. Un pamatojoties uz maģistra darbā iegūtiem rezultātiem un secinājumiem autors izstrādājis priekšlikumus, kas spētu uzlabot uzņēmumu projektu vadību, kā arī uzņēmumu konkurētspēju . Pētījuma atziņas ir iespējams izmantot zinātniskajos pētījumos, kā arī darbs ir izmantojams praktisku jautājumu risināšanā, kas saistīti ar projektu vadības organizēšanu uzņēmumā. Darba izstrādes gaitā autors izmantoja likumdošanas un citus normatīvos aktus, specializēto literatūru, informāciju no masu mēdijiem un uzņēmuma nepublicēto informāciju. Maģistra darba apjoms ir 89 lapas, tajā apkopoti 17 attēli un 22 tabulas. Darbam pievienoti arī 6 pielikumi.

Work of the Masters is dedicated to project managements and its problem in Latvia. A flaw in Latvia important - it does not create an environment suitable for project managers in enterprises. It uses very little effective methods and techniques specific as it simplifies the process that no longer corresponds to the practice of the world and the expected result. There was no search of what it means and what methods are used in Latvia and also what is the effectiveness of these tasks. The first chapter describes theory of project management. It also analyses the interpretation of the management of some authors. In the second chapter we look at the concrete projects in certain businesses, research on the elements of the business environment, for example, the structure of company, goals, mission, the work culture, technology and their influence. The third chapter is dedicated to analyzing the problem concrete projects. In this chapter research on the influence of problems in project management. If we admit that the projects and their management gives the possibility of using financial means to create new products and services and increase competitiveness, we also realize the benefits of projects. That’s why it is important to research project management in order to discover and determine common errors or flaws and way to avoid them. This work of the Masters can be used in scientific research as well as solving worldly-minded problems connected to project management. During production of the work of mastering the author uses such groups of literature: • The company data unpublished; • The literature of management theory; • The literature of the theory of project management; • The literature of the theory of social psychology; • The literature analyses and reports of Finance. Work of the Masters is 89 pges long and it includes 17 pictures, 22 charts and 6 appendants.
Project development management and implementation problems
Keywords: Vadībzinātne