MAZO UN VIDĒJO UZŅĒMUMU ATTĪSTĪBA, TO NOZĪME ES VALSTU EKONOMIKĀ - Vanaga, Linda (Latvijas Universitāte, 2008)
Lai sekmētu ES valstu izaugsmi, Lisabonas stratēģijas ietvaros tiek veicināta MVU attīstība. Šī pētījuma mērķis ir izpētīt MVU attīstības iespējas ES valstīs un Latvijā un to nozīmi ekonomikā. Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, iegūts secinājums, ka MVU ir lielāka iespēja attīstīt inovācijas, MVU ir augstāka produktivitāte un spēja ātrāk pielāgoties mainīgiem ekonomiskajiem apstākļiem, kas atbilst jaunās ekonomikas laikmeta norisēm. Tomēr MVU nav jāuztver kā homogēna grupa, jo, kā pierāda pētījumi, daži MVU ir inovatīvi, bet daži – konservatīvi, daži ir orientēti uz strauju izaugsmi, bet daži saglabā savu MVU statusu. To pašu var attiecināt arī uz lielajiem uzņēmumiem. Tādējādi, lai sekmētu ekonomikas attīstību, nepieciešams veicināt nevis MVU kā tādus, bet gan inovatīvus, uz zināšanām balstītus uzņēmumus.

To promote the growth of EU, the development of SME is favored within the framework of Lisbon strategy. The goal of this research is to explore SME development possibilities and role in economy of EU and Latvia. On research results basis, has achieved conclusion, that SME have greater feasibilities to develop innovations, attain greater productivity and adapt faster to changing economic circumstances. However SME is not a homogenous group, because, as prove research, some SME are innovative, but some – conservative, some are guided to rapid growth, but some maintain their SME status. The same we can refer to large enterprises. Therefore to promote growth of EU countries, should not be promoted SME development as such, but should be promoted development of innovative and on knowledge based enterprises.
Development of small and medium sized enterprises and their role in economy growth in the EU states
Keywords: Vadībzinātne