Līderības dimensiju saistība ar personības iezīmēm un dzimumu raksturu - Eglīte, Ita (Latvijas Universitāte, 2007)
Rezumējums Pētījuma mērķis bija – noskaidrot, vai pastāv savstarpēja saistība starp personības iezīmēm (neirotismu, ekstraversiju, atbildīgumu, atvērtību pieredzei un labvēlīgumu) un līderības stiliem, dimensijām, un vai pastāv statistiski nozīmīga atšķirība starp līderības stiliem vīriešu un sieviešu izlasei? Pētījuma dalībnieki: pētījumā piedalījās vienas organizācijas (bankas) 60 augstākā, vidējā un zemākā līmeņa vadītāji, 30 sievietes un 30 vīrieši, vidējais respondentu vecums ir 34 gadi. Pētījuma metode: Personības iezīmju aptauja NEO PI-R. Izstrādājis Kosta un Makrī (Costa & McCrae, 1992). Latvijā NEO-PI-R adaptāciju veica Gita Dāvidsone (1998), pilnveidoto adaptāciju veica Līva Gabrāne un Gints Malzubris (2005). Daudzfaktoru līderības aptauja (Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ)). Izstrādājuši Bass un Avolio (Bass & Avolio,1991). Latvijā ir adaptējusi Landratova (2006) un atkārtotu adaptāciju veic Silkāne (2007). Apkopojot pētījuma rezultātus konstatēju, ka personības iezīmēm (ekstraversijai, atvērtībai pieredzei un atbildīgumam), ir statistiski nozīmīga sakarība gan ar līderības stiliem (transformatīvā līderība), gan ar līderības dimensijām (idealizētu ietekmi (īpašība un uzvedība), iedvesmojošu motivāciju, intelektuālu stimulēšanu, individuālu uzmanību, nosacīto atalgojuma vadību /iespējamo atlīdzību un uz izņēmumiem fokusētu pasīvo vadību). Pētījumā tika apstiprināts, ka personības iezīmes ietekmē līderības stilus un dimensijas. Neirotisms un ekstraversija ietekmē transformatīvo līderību un tās dimensijas – idealizēto ietekmi (īpašību). Neirotisms un atbildīgums ietekmē transformatīvās līderības dimensiju - idealizēto ietekmi (uzvedību). Ekstraversija ietekmē transformatīvās līderības dimensiju- individualizēto uzmanību un iedvesmojošo motivāciju. Atbildīgums ietekmē transformatīvās līderības dimensiju iedvesmojošo motivāciju un transaktīvās līderības dimensiju –nosacītais atalgojums. Uz otro pētījuma jautājumu tiek atbildēts tikai daļēji, jo netika konstatētas atšķirības līderības stiliem sieviešu un vīriešu izlasei, bet starp transformatīvās līderības dimensijām (idealizēta ietekme (īpašība un uzvedība) un iedvesmojošās motivācija). Atslēgas vārdi: Līderības stili un dimensijas, personības iezīmes.

Research target clarify is there a correlation between in- personality traits (neuroticism, extraversion, sense of responsibility, openness and benevolence) and leadership styles, dimensions and is there a statistically significant difference between leadership styles in male and female reference groups? Research object: participation of 60 managers of highest, middle and lowest level management of one company (the bank), 30 females and 30 males, average age of the respondent – 34 years. Research method: Personality inventory NEO PI-R. Developed by Costa & McCrae, 1992. In Latvia NEO-PI-R adaptation done by Gita Dāvidsone (1998), improved adaptation performed Līva Gabrāne and Gints Malzubris (2005). Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ), developed by Bass & Avolio,1991. In Latvia adaptation done by Landratova (2006) and repeated adaptation is done by Silkāne (2007). First research question is confirmed - the following personality traits - extraversion, openness, c sense of responsibility have significant correlation with both - leadership style (Transformational leadership) and leadership dimensions (Idealized influence (quality and behaviour), Inspirational motivation, Intellectual stimulation, Individualized attention, Contingent reward and Management by exception (passive)). Research also approved that personality traits have influence on leadership style and leadership dimensions. Neuroticism and extraversion affect Transformational leadership and leadership dimensions– Idealized influence (quality). Neuroticism and sense of responsibility affect Transformational leadership dimension- Idealized influence (behaviour), extraversion affects Transformational leadership dimension- Individualized consideration and Inspirational motivation. Sense of responsibility affects Transformational leadership diemnesion- Inspirational motivation and Transactional leadership dimension- Contingent reward. Answer to the second research question was only partial, because differences in leadership styles between male and female groups weren’t established, nevertheless there were differences between Transformational leadership dimensions- Idealized influence (quality and behaviour) and Inspirational motivation. Keywords: Leadership styles and dimensions, personality traits
Leadership Dimensions, Personality Features and Gender Character
Keywords: Psiholoģija