Traumatisma riska faktori sociālās aprūpes centra klientiem - Reķe, Ilga (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs “Traumatisma riska faktori sociālās aprūpes centra klientiem”. Vecumā palielinās traumatisma riski, kurus veicina dažādi faktori, neskatoties uz piesardzību. Veco ļaužu kustību un koordinācijas traucējumu dēļ ir lielākas iespējas gūt traumas kā gados jaunākiem cilvēkiem. Visbiežākie traumu veidi ir lūzumi un smadzeņu satricinājumi, kas ļauj secināt par kaulu veselības stāvokli un iegūto traumu smagumu. Gados veciem cilvēkiem, iegūstot traumu, bieži veidojas komplikācijas un atveseļošanās periods ir ilgāks. Biežākie traumatisma riska faktori sociālā centra klientiem ir veselības traucējumi un vides faktori. Darba mērķis ir noskaidrot biežākos traumatisma riska faktorus sociālā aprūpes centra klientiem. Veiktie teorētiskie un praktiskie pētījumi ļāva izdarīt secinājumus, ka biežākie traumatisma riska faktori sociālā centra klientiem ir veselības traucējumi un vides faktori. Atslēgas vārdi: trauma, veselība, vide, ergonomika.

Bachelor work “Traumatism risk factors for clients of social care”. Elder people have higher risk of getting injuries, even if they are taking precautionary measures. Because of coordination and movement disturbance, there is higher risk to get injuries comparing to younger people. Mostly older people have fractures and concussion of the brain, what gives opportunity to understand conditions of bones and seriousness of injuries. After getting injury, older people often have complications and recovery period is long. Frequent traumatism risk factors for clients of social care are health disorders and environmental factor. Goal of work was to clarify most frequent traumatism risk factors for clients of social care. In this work was made theoretical and practical researches, which clarified, that most frequent risk factors for clients of social care are health disorders and environmental factor. Key words: injury, health, environment, ergonomics.
Traumatism Risk Factors for Clients of Social Care
Keywords: Medicīna; trauma; veselība; vide; ergonomika