Tiesāšanās izdevumi Civilprocesā - Aleksejeva, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā „Tiesāšanās izdevumi Civilprocesā” autore pēta tiesāšanās izdevuma institūta nozīmi un regulējumu Civilprocesā, kā arī tā attīstības tendences. Maģistra darba tēmas aktualitāte ir pastāvējusi visu laiku, jo tiesāšanās izdevumu mērķis ir ne tikai, lai pa daļai palīdzētu valstij segt tos izdevumus, kas rodas sakarā ar tiesu sistēmas nodrošināšanu, bet, lai padarītu tiesu sistēmas pieejamību jebkurai personai un nodrošinātu ar celto prasību nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu lietas dalībniekiem un citām procesā iesaistītajām personām. Tāpat tiesāšanās izdevumu noteikšanas mērķis ir mudināt personas risināt strīdu ārpus tiesas ceļā, tādejādi samazinot nepamatotu, nenozīmīgu un maza apmēra prasību celšanu un tiesu noslogotību. Maģistra darba mērķis ir analizēt tiesāšanās izdevumu noteikšanas kritērijus, apzināt likumdošanā un tiesu praksē izveidojušos robus, nepilnības un arī rasts to risinājums izsakot priekšlikumus likuma vai noregulējuma uzlabošanai. Maģistra darbā tiek vērtēta visu tiesāšanās izdevumu nepieciešamība un noregulējuma plašums, kā arī salīdzināts Civilprocesa likumā noteiktais tiesāšanās izdevumu regulējums ar citu valstu – Krievijas, Igaunijas, Vācijas un Austrijas, noregulējumu, apskatīts pozitīvais minēto valstu tiesas izdevumu noregulējumā un piedāvāta jauninājumu ieviešana arī Latvijas likumdošanā. Tāpat darbā tiek piedāvāti mantiskas un nemantiskas prasības nošķiršanas kritēriji, kas ir nepieciešami nosakot maksājamās valsts nodevas apmēru un personas mantiskā stāvokļa novērtēšanas kritēriji, kas ir nepieciešami izlemjot jautājumu par personas atbrīvošanu no tiesas izdevumu samaksas.

In Master Paper „Litigation expenses in Civil Proceedings” the author studies the meaning and regulation of court costs institution in Civil Proceedings, as well as it’s tendency of development. The themes of Master Paper have been topical all the time because the target of court costs is not only to help the state to incur costs, which are connected with providing court system available for each person but also to make up for losses to case participants and other persons that appear by brought statements of claim in courts. Moreover the target of court costs is to urge persons to settle disputes out of court, in such a way reducing insignificant and groundless statements of claim bringing up in court and also court load. The target of Master Paper is to analyse criteria of determining court costs to deliberate incompleteness in legislation and jurisprudence as well as to find its way out by expressing propositions for improving laws. In Master Paper a necessity of all court costs is valued and court costs regulated in Civil Proceeding Law are compared with other countries- Russian, Estonian, German and Austrian regulation. There are also regulation in other countries analysed and suggestions to make changes in Latvian legislation are given. Furthermore in Master Paper criteria for setting apart property statements of claim and non property statements of claim is given, which is needed in order to determine state tax and a probability to liberate persons from paying court costs.
Litigation Expenses in Civil Proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne