Pagaidu tiesiskās aizsardzības līdzekļi konstitucionālajā tiesvedībā - Gobiņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba ietvaros ir pētīts un analizēts pagaidu aizsardzības līdzekļa institūts konstitucionālajā tiesvedībā. Maģistra darbs ir strukturizēts četrās nodaļās. Pirmajā nodaļā ir analizēta pagaidu tiesiskās aizsardzības institūta izpratne, kā arī pētīti pagaidu aizsardzības līdzekļi ārvalstu konstitucionālajās tiesās. Otrajā nodaļā ir analizēts pagaidu noregulējuma institūts civilprocesā un administratīvajā procesā, salīdzinot tos savā starpā un ar Satversmes tiesas procesu. Savukārt trešajā nodaļā ir pētīts Satversmes tiesas regulējums un pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanas prakse, apskatot pagaidu aizsardzības līdzekļa realizāciju, personas iniciatīvas tiesības, “nolēmuma” izpratni un piemērošanas kritērijus. Un ceturtajā nodaļā ir apskatīti neregulēti procesuāli jautājumi lietās pēc abstraktās konstitucionālās kontroles subjektu pieteikuma un konstitucionālās sūdzības iesniedzēja pieteikuma, izdarot secinājumus par neregulēta procesuāla jautājuma būtību, prakses problēmām un iespējamo regulējumu Satversmes tiesas procesā. Atslēgvārdi: Satversmes tiesa, Satversmes tiesas process, konstitucionālā sūdzība, pagaidu noregulējums, pagaidu aizsardzības līdzekļi

This Master’s thesis is devoted to theresearch and analysis of the institute of interim measure in the procedures of the Constitutional Court. The Master’s thesis contains four chapters. The first chapter analyses the understanding of interim measure and studies interim measures in foreign constitutional courts. The second chapter analyses the Institute of interim measure in civil proceedings and administrative proceedings, comparing them to one another and to the Constitutional Court proceedings. Chapter three examines the regulation of the Constitutional Court of Republic of Latvia and the practice of applying interim measure by examining the disposal of an interim measure, the right of initiative of the person, the understanding of the “decision” and the criteria for applying interim measures. And chapter four deals with non-regulated procedural matters in cases at the request of the abstract constitutional control subjects and with the application of the constitutional complaint, drawing conclusions on the substance of an unregulated procedural issue, practical problems and possible regulation in the Constitutional Court of Republic of Latvia. Key words: Constitutional Court, Constitutional Court proceedings, procedure of the Constitutional Court, constitutional complaint, interim measure
Interim measures in the process of the Constitutional Court
Keywords: Juridiskā zinātne; Satversmes tiesa; Satversmes tiesas process; konstitucionālā sūdzība; pagaidu noregulējums; pagaidu aizsardzības līdzekļi