5-6 gādīgu bērnu sociālo prasmju pilnveide rotaļā pedagoģiskajā procesā - Putāne, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba temats: „5 – 6 gadīgu bērnu sociālo prasmju pilnveide rotaļā pedagoģiskajā procesā”. Autore: Anastasija Putāne Bakalaura apjoms: 59 lpp., 8 tabulas, 11 attēli, 5 pielikumi, 40 literatūras avoti. Bakalaura darbā ir teorētiski un praktiski izpētītas 5 - 6 gadīgu bērnu sociālo prasmju pilnveidošanas iespējas rotaļā pedagoģiskajā procesā. Darbā ir analizētas pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku atziņas par sociālajām prasmēm, dots pedagoģiski psiholoģiskais raksturojums 5 – 6 gadīgiem bērniem, analizēts pedagoģiskais process pirmsskolā, pētāmajam vecumam atbilstoša sižeta lomu rotaļa un tās organizācijas principi pirmsskolas izglītības iestādē. Pamatojoties uz teorētiskajām atziņām, tika organizēts un veikts empīrisks pētījums, kura laikā tika izstrādāti bērnu vecumam raksturīgi sociālo prasmju vērtēšanas kritēriji, atbilstoši kritērijiem veikta bērnu novērošana pētījuma sākumā un beigās. Atlasītas sižeta lomu rotaļas, kuras tika realizētas izmēģinājuma darbības laikā ar mērķi pilnveidot bērnu sociālās prasmes. Organizēta un veikta bērnu vecāku anketēšana ar mērķi noskaidrot bērnu intereses, izvēloties sižeta lomu rotaļas, kā arī bērnu vecāku viedokli par viņu bērnu sociālo prasmju attīstību. Iegūtie rezultāti tika apkopoti un analizēti, izdarīti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi. Atslēgas vārdi: sociālās prasmes, pilnveidošana, sižeta lomu rotaļa, organizēšana. Bakalaura darba materiāli var būt praktiski pielietojami pirmsskolas izglītības iestādēs 5 – 6 gadīgu bērnu sociālo prasmju novērtēšanā un pilnveidošanā.

The topic of the bachelor's thesis: "Improvement of social skills of 5-6 year old children by involvong them in playing in the pedagogical process". Author: Anastasija Putāne Bachelor's volume: 59 pages, 8 tables, 11 figures, 5 appendices, 40 references. In the bachelor's thesis, the possibilities of improving the social skills of 5-6 year old children in the pedagogical process have been theoretically and practically researched. The paper analyzes the findings of pedagogy and psychology scientists on social skills, gives pedagogical-psychological characteristics of 5-6 year old children, analyzes the pedagogical process in preschool, and the role of the age-appropriate storyline in the preschool educational institution. Based on the theoretical findings, an empirical study was organized and conducted, during which age-specific social skills assessment criteria were developed, and children were observed at the beginning and end of the study in accordance with the criteria. The plot role-plays were selected, which were realized during the pilot activity with the aim to improve children's social skills. A survey of children's parents was organized and conducted with the aim to find out the interests of children by choosing role-playing games, as well as the opinion of children's parents about the development of their children's social skills. The obtained results were summarized and analyzed, conclusions were drawn and proposals were put forward. Keywords: social skills, improvement, storyline role play, organization. Bachelor's thesis materials can be practically applicable in pre-school educational institutions in the assessment and improvement of social skills of 5-6 year old children.
Improvement of social skills of 5-6 year old children by involvong them in playing in the pedagogical process
Keywords: Skolas pedagoģija; Sociālās prasmes; pilnveidošana; sižeta lomu rotaļa; organizēšana