Ketamīna lietošana kompleksā reģionālā sāpju sindroma (CRPS) ārstēšanā - Johansson, Serge Alan (Latvijas Universitāte, 2022)
Nosaukums: Ketamīna lietošana kompleksā reģionālā sāpju sindroma (CRPS) ārstēšanā Autors: Serge Alan Johansson Darba vadītāja: Iveta Golubovska, Dr. Med. Anesteziologs, reanimatologs un algologs Priekšvēsture: Kompleksais reģionālais sāpju sindroms (CRPS) ir slikti izprasts stāvoklis, kad cilvēkam ir ilgstošas smagas un neciešamas sāpes. Lai gan lielā daļa CRPS gadījumu ir ievainojumu izraisīti, no tā izrietošās sāpes ir ilgstošas un intensīvas. Mērķi: Šī darba mērķis ir izpētīt ketamīna ietekmi uz CRPS ārstēšanu, salīdzinot Numerisko sāpju skalu (NRS) un Analgēzijas nocicepcijas indeksu (ANI). Materiāli un metodes: Pētījums tika veikts, ievadot nelielu Ketamīna devu 25 mg i.v. un novērtējot sāpes pacientiem ar kompleksu reģionālo sāpju sindromu (CRPS), izmantojot Analgēzijas nocicepcijas indeksu (ANI). Rezultāti: Pirmajam pacientam sāpes, izmantojot novērtēšanai NRS skalu, samazinājās un Ketamīna infūzijas beigās tās bija vienādas ar nulli. Tika novērota tieša korelācija starp sāpju samazināšanos un ANIi un ANIm palielināšanos. Otrais pacients procedūras laikā nejuta sāpes. Pacienti tika intervēti divus mēnešus pēc Ketamīna infūzijas, un balstoties uz pacientu teikto, CRPS simptomi ir samazinājušies. Secinājums: Mūsu dati liecina, ka ketamīna infūzija var nodrošināt klīniski efektīvu sāpju mazināšanu vismaz divus mēnešus. Tādēļ varam secināt, ka īstermiņa ketamīna izmantošana CRPS ārstēšanā ir efektīva. Iegūtie dati palīdzēs izprast Ketamīna lietošanu CRPS pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanā. Atslēgas vārdi: Ketamīns, CRPS, algoloģija, ANI, sāpes.

Title: The use of ketamine in the treatment of complex regional pain syndrome (CRPS) Author: Serge Alan Johansson Supervisor: Iveta Golubovska, Dr. Med. Anesthesiologist, reanimatologist and algologist Background: Complex regional pain syndrome (CRPS) is a poorly understood condition where a person experiences persistent severe and debilitating pain. Although most cases of CRPS are triggered by an injury, the resulting pain is much more severe and long-lasting than normal. Objectives: The aim of this work is to study the effect of Ketamine on treatment of CRPS comparing Numeral Rating Pain scale (NRS) and Analgesia nociception index (ANI) Materials and methods: The research was conducted through administrating small dose of Ketamine 25 mg i.v. and evaluation of the pain in patients with complex regional pain syndrome (CRPS) with the use of Analgesia nociception index (ANI) Results: In first patient pain on NRS scale gets decreased and by the end of Ketamine infusion it equals zero. There was a direct correlation between the decrease of pain on NRS and increase of ANIi and ANIm. Second patient didn’t feel pain during procedure. Patients were interviewed two months after Ketamine infusion and according to patient CRPS symptoms have been decreased. Conclusion: Our data suggested that ketamine infusion can give clinically effective pain relief for at least two months. Therefor in the short-term Ketamine treatment for CRPS is effective. The data obtained will help to understand the use of Ketamine in improvement of quality of life in patients with CRPS.
The Use of Ketamine in the Treatment of Complex Regional Pain Syndrome (CRPS)
Keywords: Medicīna; Ketamine; CRPS; algology; ANI; pain