Uztura izvēles veidošanās pirmsskolas vecuma bērniem kā veselīga dzīvesveida elementi - Kataševska, Karina (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs izstrādāts par tēmu “Uztura izvēles veidošanās pirmsskolas vecuma bērniem kā veselīga dzīvesveida elements”. Ielikt pamatus bērnu veselīgam dzīvesveidam- svarīgs pedagogu uzdevums. Tomēr šī uzdevuma izpildi kavē pedagoģiskās sistēmas attīstības nepietiekamība, vides un resursu nepietiekamība, ar kuriem nodrošināt veselīga dzīves veida pamatus. Nepietiekama uzmanība veltīta pedagogu darba plānošanai, savstarpējai sadarbībai ar ģimenēm. Lai veidotu veselīga dzīves veida pamatus, pieaugušo lomas realizācija šajā procesā ļoti nepieciešama. Pētījuma mērķis ir pētīt pirmsskolas vidēja vecuma bērnus veselīga dzīvesveida izpratnes veidošanas pirmsskolas pedagoģiskajā procesā. Pētījums sastāv no 2 daļām- teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā daļā analizēti tādi jautājumi kā atrisināt bērnu veselības problēmu, veselīgu dzīves veidu attīstību, kā saglabāt veselību, pagarināt dzīves potenciālu un ilgu mūžu. V.Behterevs daudz pūles veltījis cīņai par veselīgu sabiedrību. Veselības aizsardzība, dzīves apstākļu uzlabošana, labklājības un kultūras līmeņa paaugstināšana tika saistīta ar personības un sabiedrības attīstību. Veselības problēma interesēja arī daudzus pedagogus. V.Suhomlinskis apgalvoja, ka rūpes par bērna veselību ir sarežģīts sanitāri-higiēnisku normu un noteikumu komplekss, nevis režīmu, diētu, darba un atpūtas prasību kopums. Dotajā pētījumā tiek akcentēts 4-5 gadu vecuma posms, analizējot uztura izvēles veidošanās kā veselīga dzīvesveida elementa šajā vecumā. Darba pētījuma daļā aprakstīts metodoloģiskais pamats, dots pētāmās grupas raksturojums un pētījuma norises apraksts- vecāku anketēšana, bērnu novērošana, pārrunas ar bērniem, kā arī iegūto rezultātu analīze. Praktiskajā daļā pētītas bērnu zināšanas par veselību un veselīgu dzīvesveidu un pareizo uzturu- tika organizētas pārrunas ar katru bērnu individuāli. Lai paaugstināt bērnu zināšanas par veselīgo dzīvesveidu un pareizo uzturu, tika lasītās pasakas, bērni pildīja dažādus uzdevumus, piedalījās eksperimentos. Apkopojot pētījuma rezultātus tika sasniegti šādi uzdevumi: bērniem paplašinājās zināšanās par veselību un veselīgas ēdiena produktu daudzveidību, par dārzeņu un augļu derīgajiem īpašībām, par noderīgiem un kaitīgiem produktiem un pienu produktu labumu.

The bachelor thesis has been devoted to the topic “Development of food choices for pre-school age children as a component of healthy lifestyle”. Laying the foundation for a healthy lifestyle for children is an important task for educators. However, the achievement of this task is hindered by the lack of development of the pedagogical system, the lack of environment and resources to provide the basis for a healthy lifestyle. Insufficient attention has been paid to the planning of the work of educators and to the mutual cooperation with families. Realizing the role of adults in this process is very much needed to lay the foundations for a healthy lifestyle. The aim of the study is to investigate pre-school middle-aged children in the process of developing a healthy lifestyle in the pre-school pedagogical process. The research consists of 2 parts - theoretical and practical. The theoretical part analyzes issues such as solving children's health problems, developing healthy lifestyles, maintaining health, prolonging life potential and longevity. Becterev has devoted much of his efforts to a healthy society. Health, improving living conditions, raising well-being and cultural standards were linked to personal and social development. Many educators were also interested in the health problem. V.Suhomlinski said that taking care of a child's health is a complex set of sanitary and hygienic norms, not a set of regimes, diets, work and rest requirements. This study focuses on the age range of 4-5 years, analyzing the development of dietary choices as a healthy lifestyle element at this age. The research part of the thesis describes the methodological basis, gives the description of the research group and description of the research process - parents' questionnaires, observation of children, discussions with children, as well as analysis of the obtained results. The practical part explores children's knowledge of health and healthy lifestyles and proper nutrition - discussions with each child individually. In order to increase children's knowledge about healthy lifestyle and proper nutrition, fairy tales were read, children performed various tasks and participated in experiments. Summarizing the results of the study, the following tasks were achieved: children increased their knowledge of health and the variety of healthy foods, the beneficial properties of vegetables and fruits, the benefits of harmful and harmful products and the benefits of dairy products.
Development of food choises for pre-school age children as a component of healthy life-style
Keywords: Skolas pedagoģija; veselīgs dzīvesveids; uzturs; pirmsskolas vidēja vecuma bērni; healthy lifestyle; nutrition