Strenču magnētiskās anomālijas ģeofizikālā izpēte - Brants, Matīss (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbā tiek pētīta Strenču magnētiskā anomālija, izmantojot ģeofizikālo inversijas modelēšanu. Ģeofizikālais modelis tika veidots, balstoties uz apvienotiem, iepriekšējā gadsimtā iegūtiem ģeofizikālajiem un urbumu datiem, un jauniegūtiem papildu magnetometrijas datiem. Darba gaitā tika izveidoti magnētiskās uzņēmības un magnētisko vektoru inversijas modeļi, pēc kuriem tika veidota ģeoloģiskā un ģeofizikālā interpretācija. Tika secināts, ka magnētisko anomāliju izraisa līdz piecu kilometru dziļumā ieguļošā proterozoja kristāliskā pamatklintājā sastopamie stipri metamorfizētie granulītu fācijas ieži ar samērā augstu magnētisko uzņēmību un paliekošo magnetizāciju. Būtisku ietekmi uz modeli atstāja paliekošā magnetizācija, kuras dēļ kopējās magnetizācijas vektoru virziens aptuveni sakrīt ar faktisko slāņu ieguluma virzienu. Balstoties uz iepriekšējo pētījumu urbumu seržu analīzēm, tika noteikts, ka modelī prognozētais iežu ķermenis varētu saturēt ievērojamu daudzumu atjaunojamajiem resursiem kritiski svarīgo elementu. Tāpat arī tika pētīts jautājums par līdzšinējo pētījumu datu kvalitāti un to izmantošanas iespējām Latvijas teritorijas kristāliskā pamatklintāja izpētē, un secināts, ka pieejamais datu apjoms ir pietiekams reģionāliem pētījumiem, bet dēļ datu nenoteiktības nav piemērots detalizētiem ģeofizikālajiem pētījumiem.

In this master’s thesis, the Strenči magnetic anomaly is studied by geophysical inversion modelling. The geophysical model was developed using geophysical data acquired in previous explorations during the last century, as well as newly gathered magnetic data. Two different models were made: one based on the inversion of magnetic susceptibility and the other using Magnetic Vector Inversion. Based on these models, a geophysical and geological interpretation of the magnetic anomaly was given. The model allowed to conclude that the source of the anomaly is embedded in the metamorphosed granulite facies crystalline basement rocks of the Proterozoic to a depth of about five kilometers. The rocks possess relatively high magnetic susceptibility and remanent magnetization which has a substantial effect on the model. It was also discovered that the magnetization vectors coincide with the general direction of the dip of the rock strata. Based on previous research analysis, it was calculated that the predicted ore body contains a significant amount of critical minerals used in renewable energy technologies. Finally, a conclusion was made that the previous research has gathered a wealth of data, that can be used in regional crystalline basement research but not for detailed geophysical exploration of anomalies due to the uncertainty of the old data.
Geophysical Survey of the Strenči Magnetic Anomaly
Keywords: Ģeoloģija; ģeofizikālā inversija; modelēšana; kristāliskais pamatklintājs; magnētisko vektoru inversija; SimPEG